torstai 1. marraskuuta 2012

Kikkelikeisari, varo nahkaasi!

Halusin kirjoittaa tänään pyhäinpäivän kunniaksi Satu Taskisen Täydellisestä paistista arvion, sillä tuo romaani on oikea helmien helmi, mutta ei, en pysty, vaan ärhentelen hieman, kuten kunnon härkäpään kuuluukin.

Minusta on niin, niin väärin, että koska olen nainen, en ole koskaan vapaa. Täydellisen vapaa. Aina olen uhri. Aina joudun olemaan varuillani, vaikka en varuillani halua olla. Koska olen nainen, en voi olla iltaisin pimeissä paikoissa pelkäämättä edes hieman, vaan aina, jopa lenkkipolulla, pitää vähän katsella ympäriinsä, pitää vähän varoa. Kuinka ärsyttävää ja väärin! 

Vanhempaa ja nuorempaa naissukupolvea. Minä ja ihana Soffi, joka eilen täytti viisi.
Olen onnellisessa asemassa oleva nainen; syntynyt sellaiseen maahan ja maanosaan, missä naisia kohdellaan hyvin, mutta silti, olinpa minkä maan polvilla tahansa, en koskaan ole yhtä vapaa kuin miehet ovat.

Ja nyt en voi edes mennä lempiravintolaani, mistä ennen on aina jäänyt kaunis maku kielelle. Yhdessä sujauksessa koko ravintola on menettänyt makunsa ja tyylinsä ja kotoisuutensa. Niin väärin. Niiin niiiiin väärin. 

Siellä meidät tunnetaan jo nimeltä, olemme vakioasiakkaita, syömme kuin pienet oravat aina, ja saamme aina ouzoa ilmaiseksi, tosin minä jätän sen aina juomatta, etenkin jos sitä kannetaan eteen snapsilasikaupalla, sillä kerran olen asunut Kreikassa ja "maistanut" liikaa kyseistä juomaa. 

Toivon, että nämä kynsihoidossani olevat pikkuveljeni rinsessat selviävät elämänsä läpi ilman inhottavia kohtaamisia. 
No. Mitä sitten tapahtui. Tapahtui niin, että istuimme eilen ravintolassa iltaa vieraidemme kanssa (olen tähän mennessä päässyt helpolla; tämä ilta on ikiomaa aikaani, kun vieraat ovat R:n johdolla bräuhaus-kierroksella!), minä join weißweinschorlea, muut olutta, ja taas tuotiin kamala määrä ouzo-paukkuja eteen. Kieltäydyin, yöks, mutta silti piti mennä käymään niin kutsutussa naistenhuoneesta, joka eilen tuntui juuri nimen omaan naistenhuoneelta, jonne mies yritti päästä viuhtomaan munansa kanssa. 

YÖKYÖKYÖKS. Arvatkaa mitä?! Siis ei ole totta, mutta on. Valitettavasti. Siellä eräs tarjoilija naistenhuoneen oven takana sanoi minulle jotakin huonolla saksallaan, enkä oikein ymmärtänyt, joten nyökytin, sanoin jaa jaa, ja yritin päästä asioilleni. Mutta enpä päässytkään. Tämä kikkelikeisari alkoi puhua hieman selvempää saksaa, ja aivan liian todella selvää: "Pidetään tämä aivan salassa, voidaan tehdä useamminkin, muista että tämä on salaisuus, minulla on muutama minuutti aikaa, käydäänkö hoitamassa homma nyt, katso, minullahan seisookin." 

SIIS oikeasti voi apua tsiisös. En ollut uskoa korviani enkä silmiäni, ärhäköidyin, lähdin ovi paukkuen vessaan ja mulkoilin tuota niljaketta pahalla silmällä. Etenkin kun palattuani pöytään se kantoi ouzo-paukkuja pöytäämme. Ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kehtasi vielä ryökäle iskea silmää! Meinasin heittää koko tarjottimellisen sen niskaan.

Kaksi suojelustyttöä. Joskus tuntuu, että koirilla on turvallisempi elämä kuin naisilla!
Luulen kaiken lisäksi, että se on laittanut R:n lasiin jotakin outoa, eikä pelkästään ouzoa, sillä R ei uskonut minua, ja yhtäkkiä sille tuli niin paha olo, että sen piti mennä kotiin, ja minä lähdin yksin tapaamaan työkaveriani ja hänen kavereitaan erääseen tanssikapakkaan, sillä olin niin kiukkuinen, että meinasin alkaa harjoittaa thainyrkkeilytaitojani siinä keskellä maailmaa eikä mikään muu auttanut kuin vihan tanssiminen pois.

Tänään R pahoitteli eilistä epäuskoaan ja lupasi, että käymme valittamassa asiasta ensin paikan päällä (minua ei huvita mennä sinne tosin enää lainkaan!!) ja sitten, jos siltä näyttää, poliisisetien luona. 

Argh. Tuo ääliömäinen kikkeliahdistelija oli sitten kreikkalainen. Olen asunut Kreikassa, missä en nähnyt päivääkään ilman ahdistelua. Raivostuttavaa se oli sielläkin, ja nyt kun kaikkea tämmöistä tapahtuu, olen ainakin tänään kreikkalaismiesrasisti. Siellä ei oikeasti voinut kaupungilla kävellä ilman että olisi vähintään vislausta kuullut perässään. Se oli sitten niin ärsyttävää, että en ikikuuna päivänrääpäleenä muuttaisi pysyvästi Kreikkaan asumaan. Vaikka niin pidänkin siellä hyvin monesta asiasta. Ja hyvin monista ihmisistäkin. Joiltakin äijänköriläiltä saisi kyllä tuon ylimääräisen ulokkeen vedellä pois tieltä heilumasta.

Ugh. Olen puhunut.

PS. Melkein tuli eilen yhtä nöyryytetty olo kuin erään kerran Kiinassa, missä itsensäpaljastelija heilutteli paljasta näkyään edessäni eräällä sivukujalla. Eilen tosin raivo kihisi pintaan - Kiinassa häpeä ja omituisen lohduton olo.

25 kommenttia:

 1. Niin oksettavaa! Ei nainen ole ikinä sillä tavalla vapaa kuin mies. Ei missään. Se on vain harhaa. Olen sen niin tuhannesti kokenut. Jos olet blondi koet kirottua naisen elämää jo varhaisteinistä. Vanhat ukot ovat joka paikassa tunkeemassa ja yrittävät raiskata. Saksassakin jopa olen kokenut ikävää tunkeilua, samoin Italiassa, kun olen viettänyt päiviä lasten kanssa kaupungissa, R:n ollessa neuvotteluissa.
  Tulen tästä vain niin vihaiseksi, että haluan unohtaa kaiken. Mikään mitä sanomme tai teemme ei muuta mitään.

  Tiedätkö, jos mun R. ei olisi uskonut mua tuossa asiassa, en takaa mitä olisi tapahtunut.

  Mutta on meillä paremmin kuin koirilla. Ne raukat ovat suurin osa huonojen omistajien armoilla. Me voidaan sentään lakata liikkumasta kaduilla öisin ja iltapimeällä...Voi v...u, sekin kerta kun kävelin yksin taxille kerran pienessä Jyväskylässä ja ne äijät ympäröivät minut...Miksi muistin. Sen jälkeen en ole iltaisin kävellyt taxille yksin, kun olen ollut viettämässä tyttöjen kanssa iltaa. Ja me voidaan pelätä aina hautaamme saakka tai sitten mennä itsepuolustuskurssille.

  Kukaan ei osaa mitata nöyryytystä ja sitä likaisuuden tunnetta, joka tulee siitä, että vieras ukko kuvittelee, edes kuvittelee ylittävänsä rajat ja sitten tekee sen.

  Katja Kettu osaisi sanoa tähän jotain todella iskevää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja Ketulta tosiaan löytyisi varmasti jotakin iskevää. Tämä asia on tosiaan niin raivostuttavaa. Todella inhottavaa tuo mitä sinulle on Jyväskylässä tapahtunut :( Tuo mieleen sen kerran, kun minut ympäröi lauma miehiä erään u-bahn aseman edessä...olin yksin odottamassa muita, oli aamuyö, onneksi kaverini hurahtivat paikalle äkkiä ja ärhentelivät äijät karkuun!

   Aloitin thainyrkkeilyharrastuksen muutama vuosi sitten itsepuolustusmielessä. Pitänee mennä taas kurssille ja loihtia puolustuskeinot kehiin!

   Poista
 2. Viheliäistä, että vielä tähän maailmanaikaan se on tuollaista. Tälläistä. Ja on vaikea selittää miehille, miltä tuntuu, ja että sitä ei edes ajattele tietoisesti, kun skannaa mustat puskat pimeällä kadulla ja valitsee puolensa turvallisemman tuntuiselle sivustalle. Toivottavasti saat raivon irti ja suunnattua johonkin energiseen - . Jotain tekisi mieli sanoa, mutta en osaa muuta kuin että toivottavasti löydätte pian uuden lempiravintolan. Tuollaisina hetkinä sitä tajuaa sen, kuinka kaukana tasa-arvo on - vai onko se tasa-arvon puutetta, vai pelkästään hyvien käytöstapojen puutetta? Puutetta joka tapauksessa. Ja ällöä. Superällöä. Tsempit sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raivo on aina hyvä kanavoida kirjoittamiseen. Tuleepahan tekstiä :)

   Ja niinpä, onko tämä muka tasa-arvoa. Ei maailmassa koskaan päästä täyteen tasa-arvoon, ikinä. Niin kauan kuin tuolla liikkuu ääliömiehiä.

   Poista
 3. Voi itku, Helmi-Maaria! Todella törkeää käytöstä, ihan itsesi vuoksi älä jätä asiaa sikseen. Maailma ei muutu hetkessä, mutta vaikeneminen ei muuta sitä koskaan. Sinulla on oikeus syödä rauhassa. Kaikilla naisilla pitäisi olla siihen oikeus! Sappeni kiehuu, kun luen postaustasi >:z

  Nainen ei ole koskaan täysin vapaa, ei edes Suomessa. Leenan tapaan minäkään en enää uskalla kävellä taksiin yksin, puhumattakaan julkisista. Jo peruskoulussa pitäisi opettaa flirtin ja seksuaalisen häirinnän välinen ero. Ensimmäinen on suotavaa, jälkimmäinen rikollista. Haluaisin työntää postauksesi nostamat muistot takaisin unohduksiin, mutta ehkä niitä on hyvä myös pohtia hetki. Ja tehdä perään raivokas kahvakuulatreeni. Tee sinäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jätä asiaa tähän. Huomenna, koulutukseni jälkeen, käymme valittamassa asiasta. R voisi ehkä jo soittaa omistajalle aiemmin.


   Ja totta; peruskoulussa pitäisi tehdä selväksi kaikki! Toivottavasti tämä huomioitaisiin tulevaisuuden opseissa...

   Poista
 4. Todella jäi huono fiilis tuosta postauksesta, samoin kuin Leena Lumin kommentistakin. On ihan kohtuutonta, että naiset joutuvat sietämään tuollaista.

  Parasta tietysti olisi, että voisi reagoida heti näyttävästi ja kovaäänisesti, mutta sen ymmärtää, että siinä tulee niin paska fiilis, ettei halua muuta kuin pois tilanteesta.

  Reagoi silti, katso suoraan silmiin sitä ääliötä ja sen esimiestä ja kuvaa, mitä tapahtui. Ota poliisi kuvaan mukaan, jos siltä tuntuu. Ei tuollaista ole enää pakko sietää.

  Tsemppiä, Helmi-Maaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; tilanteessa olo on aina kurja. Joko nöyryytetty tai epäuskoinen. Ja vasta jälkikäteen nousee raivo :( Kyllä, me hoidamme todellakin tuon niljakkeen selväksi. Toivottavasti se saa tuta! Jos voisin, pistäisin sen sapelin matalaksi jollakin kiiltävällä teräaseella.

   Poista
 5. Hyi hitto, kuvaamasi tilanne ja kaikki vastaavat ovat jotain niin raivostuttavaa, että päässä meinaa räjähtää. Muistan kun olin Roomassa ja täpötäydessä bussissa, jossa vieras mies sitten tunki haaroväliään vasten lantiotani, enkä päässyt minnekään karkuun. Hyi.

  Vapaus pitäisi olla meillä kaikilla, värkeistä riippumatta. Mutta kun ei ole ei. Minä olen pitkään ollut oikein piruuttani uhkarohkea ja mennyt juuri sinne minne olen halunnut ja milloin olen halunnut. Nykyisin en enää, koska olen todennut, ettei minun yhden naisen taisteluni toimi tuolla tavoin. En tiedä, millä muullakaan tavalla se toimii, muttei ainakaan itseään vaaraan asettamalla.

  Ainakin sen tiedän, että jos joskus olen opettajana, en tule sallimaan minkäänlaista, kehenkään ja millään tavoin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, en vitsinä, läppänä tai heittonakaan. Koska niistä se asenne syntyy ja vahvistuu, hyväksytyn rajat laajenevat ja sallitaan yhä enemmän.

  Toivon, että jaksat selvittää asian. Törkeä tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yäk! Onpa inhottava bussikokemus. Hyi. Hyvä asenne opettajuuteen :) Minäkin kannoin korteni kekoon ja tulen kantamaan, jos vielä joskus olen opettaja. Varo muutes sitten opettajana seksuaalista häirintää työkavereiden taholta. Sitäkin kun valitettavasti tapahtuu - eikä varmastikaan pelkästään opettajainhuoneessa, vaan missä tahansa ammatissa :(

   Poista
 6. Huhhuijaa. Olen todella ärsyyntynyt ja vihainen puolestasi. Laita kikkelikeisari kuriin!

  Mulle on sattnut yksi ikävä tapaus alle kaksikymppisenä ja tiedän, miten likaiseksi itsensä tuollaisen jälkeen tuntee. Ihan tuntematon vammainen poika kosketti rintojani yhdellä bussimatkalla. En pystynyt tekemään mitään muuta kuin ajamaan sen tyypin pois. Mutten esimerkiksi mennyt kertomaan asiasta bussikuskille. Minä vain häpesin ja pelkäsin kovasti kotimatkaa (vaikka silloin seuranani olikin isosiskoni). En muista edes, kerroinko asiasta kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin outoa, että häpeän tunne on yleinen. Keskiviikkona en hävennyt, vaan raivoraivoonnuin, mutta esimerkiksi tuon itsensäpaljastelijan edessä häpesin, voi luoja sentään. Ikävää :(

   Poista
 7. Ei vaieta, luvataan se nyt! Nuorena pakenin miesjoukkiota kotimaisilla festareilla. Onneksi pääsin pakoon.. Ilmoitus kikkelikeisarista, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vaikenekaan..menemme tänään viiden jälkeen omistajan puheille, jos saamme hänet kiinni! Ja kylläpä sitten nyrkkini rutisee pöydällä, mikäli mitään ei tapahdu ja mikäli tuo ällötys ei joudu vastuuseen. Hui! Onneksi tosiaan pääsit pakoon!

   Poista
 8. ole tyttöseni varovainen kaiken maailman kulkijoita kohdatessasi. Kyllä tuollainen on saaatava loppumaan maailmasta.Tämäkin kertoo siitä kuinka miehet ovat ottaneet uudelleen jonkun hitonmoisen kunigasroolin itselleen. Se näkyy yhä enenevässä määrin. Muutes Sofialla oli synttärit 30.10:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, muistin kyllä Soffin syndet. Kun en haluaisi olla varovainen. Vaan elää ihan normaalisti varomatta. Mutta ei kai naisilla ole vaihtoehtoja.

   Poista
 9. Voi ei ällöinhaa ja todella pistää raivoksi. Ranskan teeveestä tuli vähän aikaa sitten dokkari siitä, miten naiset joutuvat päivittäin suurkaupungeissa kokemaan verbaalista väkivaltaa pelkästään kadulla kulkiessaan ja ihan keskellä päivää. Maleksivat miesjoukot antavat kommentteja ja ehdottelevat yhtä sun toista ja yrittävät jutella ja jos eivät saa vastausta niin perään haukutaan huoraksi ja ties miksi. Normaalia?

  Eräs fiksu brysseliläis-opiskelija oli tehnyt piilokameralla touhusta videon ja julkistanut sen, mutta valitettavasti se on hän joka sai videostaan vihastuneet reaktiot niskaansa. Ihan älytöntä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh. Suututtaa. Taitaa olla "normaalia" monessa maassa. Myös täällä Euroopassa. Saksalaiset eivät onneksi huutele perään.

   Ja tuokin on niin väärin; syytetään syytöntä. Ei huomata, miksi asioita nostetaan pintaan!

   Poista
 10. Toivottavasti kyseinen vehkeenheiluttelija saa kunnon rangaistuksen teostaan, todennäköisesti et ole miehen ainoa uhri :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta nähdään, mitä tapahtuu. Jännittää. Menemme puolen tunnin päästä ravintolaan ja nostamme sian pöydälle.

   Poista
 11. Taitaa Kreikassa päin olla sellainen käsitys pohjoismaisista naisista, että niiltä kaikilta saa mitä vaan..;/

  Kerran olen käynyt Rodoksella, ja siellä vanhempi mieshenkilö vikitteli miten härskeimmin osasi, yritti jopa työntää käteni housuihinsa! Voihan p***kele, että minua raivostutti ja nauratti. Minulla oli onneksi naiskaveri mukana, joten miehen toiveet eivät toteutuneet. Olisi todella upeat novellin ainekset, mutta en taida olla novelli-ihmisiä!!

  Helmi-Maaria, ei sinun tarvitse hävetä, häpeä kuuluu sille naistennaurattajalle!:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi! Onneksi oli mukanasi kaveri! Ja totta, jostain syystä tuolla Kreikassa käsitetään aivan väärin. Toivon, että tuo kikkelikeikari häpeää tänään oikein kunnolla.

   Poista
 12. Hyi mikä kikkelikeisari ja niin nöyryyttävää;Ehdottomasti tee valitus. Olen myös joutunut vuosien saatossa kokemaan paljon häirintää erilaistan kikkelikeisarien (hih,mikä nimitys) puolesta ja aivan alussa en osannut oikein hyvin pitää puoliani,myöhemmin kyllä.Yksi esimerkki tässä: olin töissä isossa hotellissa ja kävin viikottain läpi hotellin ruokaostokset ja menut keittiöpäällikön kanssa.Keittiöpäällikkö oli tunnettu,oli kirjoittanut jonkun kirjankin ja jo kamalan vanha (olin itse nuori).Eräänä päivänä se ukko sitten siellä toimistossa työnsi kätensä puseroni sisälle ja puristi.Olin ihan ällikällä lyöty,shokissa niin etten osannut edes reagoida mutta myöhemmin valitin asiasta ja en suostunut enään olemaan kahden sen ukkelin kanssa. Joten ehdottomasti tuosta kusipää kikkelikeisarista on tehdävä valitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole nuorempana osannut mihinkään valituksia tehdä. Mutta nyt käärin hihat. Onneksi osasit valittaa myöhemmin asiasta!

   Poista
 13. Ikävä tapaus.

  En silti näe yhtä mustavalkoisesti tuota nainen vaarassa, mies turvassa asettelua. Miehien välillä on ainaista dominointiaseman hakemista, mikä johtaa siihen, että varsinkin iltaisin julkisilla paikoilla on koko ajan tappelun uhka päällä. Miehen on jokaisessa kohtaamisessa ja katseiden vaihdossa osoitettava muille miehille, kumpi on kovempi jätkä ja valitettavan usein epäselvyydet valta-asemissa selvitetään nyrkeillä.

  Silti. Ikävä tapaus.

  VastaaPoista