torstai 22. marraskuuta 2012

Pikkuhuom. vai tajuton hyppy ilmaan?

Täällä yhä harmaantuvammassa kaupunkikukkasessa on meneillään kirjallisuusfestivaalit. Olen käynyt ohjelmistoa läpi, katsellut, mihin olisi aikaa ja mikä kiinnostaisi, mutta tähän mennessä olen ehtinyt nähdä vain pääkirjastolla vellovan, huohottavan laajan kirjanäyttelyn (kuvittelin, että muutama pikku opus olisi siellä esillä, mutta eih, siellä onkin hyllyjen meri!). Pulkkinen ja Oksanenkin olivat tapetilla, muita suomalaisuuksia en löytänyt, vaikka jopa siristelin silmiäni ja pyyhin otsalta olematonta hikeä (kuljin nimittäin toppatakki ylläni kun ei ollut tyhjiä käsiä sitä riisumaan). 

Ensi keskiviikkona olisi kiinnostava, Saksan v. 2012 kirjallisuuspalkinnon voittajaa, käsittelevä luenta. Jos tässä naisessa on mehuja (tai vaikka energiaa) töiden ja työnjälkeisten Suomi-koulutöiden jälkeen, menen. Ja huomenna, jos saan työtoverini suostuteltua, vien koko katraamme pääkirjastolle satunäyttelyyn. Interessant, gell? Pitäähän noita pikkuterttusia vähän sivistääkin.

Etenkin kun (voiko totta olla) neli- ja jopa kolmivuotiaiden (täytyykö erikseen mainita, että amerikkalaiset) vanhemmat kyselevät sen perään, että mitä opetamme esikoulussa ja mitä heidän kannattaisi harjoittaa kotona. Ei paljoa hyödytä sanoa, että antakaa lapsien olla lapsia, että ne ehtivät kyllä koulussa istua, kun kulttuuriero lasten "kouluttamisen" suhteen on niin suuri. Puuh. Närkästyttävää kuulla mm. tällaista: "Haluaisin, että antaisitte lapselleni haastavampia tehtäviä ja paljon useammin." Ja: "Milloin alatte harjoitella lukemista?" Ja: "Me teemme kyllä kotona paljon kirjoitusharjoituksia."

Koo niin kuin Kafka ooh.
Hännästä takaisin siltaan: Voipi olla, että raahaan R:n mukaan ja menen sunnuntaina joihinkin luentatilaisuuksiin tai vaikka yhteen vain. Tai ehkä me eksymme vahingossa Alpeille tai ehkä vain maalaamme taivasta sängyssä. Tiedä häntä. Kotonakin olisi hyvä olla. Kirjoittaa ulos runoja, jotka yhtäkkiä taas pulppuilevat jostakin suonieni siimeksestä paperiin asti valloittavalla, leukaa hipelöivällä sulkakynälläni. Sillä voi hiplata myös polvitaipeita ja käsivarsia. Aah.

Kulmailua viime sunnuntaina Prahassa.
Mutta jos en ehdi mihinkään tai jaksa, en pistä pahakseni, vaikka jäisi kaikki väliin. Tärkeintä sitä paitsi on (en millään jaksa olla hehkumatta!), että neidit Inde ja Elde tulevat ensi viikolla. Inde lupasi jopa tuoda pikaluettavakseni Maihinnousun! Hurraa, hurraa.

Ja sitä paitsi olen ajatellut; nämä runot, joita sulkakynällä hahmotan, antavat minulle aihetta hengittää. Elän, siltä tuntuu, nautin, kun voin syljeksiä ja vetää sanoja takaisin ja kiertää niitä. Mitä jos olen sittenkin pohjimmiltani runoilija enkä kirjailija? Mitä sanovat siihen peilikuvani, egoni, alter egoni, muut. Ihan tavattoman rujoa, hämmentävän orgastista, on lillua runojen maailmassa. Hullua huomata itsestään keimailevia puolia. Yritin eilen jopa suudella ilmaa onnistuneen runon hurmioissa. Huh. Hulluus ei tule yksin.

Orastavan hullun ilme Prahassa heräämisen jälkeen.
Kaikkien masentavien, turhien hylsyjen jälkeen muutes olisi kai iloisten uutisten aika: Pintanaarmuja (linkin takana lukunäyte!) tulee romaanin muodossa käsienne ulottuville keväällä. Ntamolta. Kaikki muuttuu painomusteeksi jo eri sanomalehtien kevään uutuuksien listoilla. Arvostelukappaleet toimitan heille, jotka niitä kyselevät (kröhöm, kirjabloggarit, kröhöm, hyökätkää siipiini!) ja lehtiin jo ennen virallista julkaisua. Sitä ennen kyllä lepuutan aivoni matkoilla. Silppuan niitä sitten tammikuussa taas, niitä nystyröitäni. Joskus olen sitä paitsi jo puhunut. Ugh.

9 kommenttia:

 1. Hieno uutinen, onnittelut! Upeaa, Ntamo, joka ymmärtää hyvän päälle. :)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut, Helmi-Maaria, Pintanaarmuja tulee kohta painosta ulos!<3

  Tilaan sen, kun se on tilattavissa.;)))
  Hyvää viikonloppua sinulle & Co!<333

  VastaaPoista
 3. Päivän paras uutinen, suuret onnittelut!

  VastaaPoista
 4. Mahtavia uutisia!! Onnea! Olen kihissyt kiukusta hylsyistä lukiessani, vaikken juurikaan ole kommentoinut. Arvostelukappaleeen otan ilolla vastaan, voin sen perään huudella sitten vielä lähemmin :)

  VastaaPoista
 5. Mielettömän paljon onnea. Jälleen uusi ja varmasti taattu pisaramainen lukukokemus tulossa uunituoreena meidän lukijoiden iloksi. Hienoa:)

  VastaaPoista
 6. Onnea Pintanaarmuille <3! Ja sinulle tietysti :).

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia teille kaikille yhdessä ja erikseen :) Kylläpä rintaa riipaisee, kun tietää, että kanssariemuitsijoitakin löytyy!

  Nanna: loistokasta, jos kelpaa, huutele vain, ilmoitan kyllä, milloin lähtee jakeluun ;)

  VastaaPoista
 8. Jee! Toivottavasti ajoitus tuo paljon julkisuutta ja lukijoita :) Minä olen edelleen arvostelukappalehuutelijoiden jonossa ;)

  VastaaPoista