torstai 24. tammikuuta 2013

Leikitkö mun kanssa tänään?

Jauhettua inkivääriä jauhettua ihmislihaa jauhettua poronluuta jauhettua kirjallisuutta jauhettuja paperisuikaleita jauhetaanko asiaa. 

Luin Kauko Röyhkän Avecin lomallani (oh, loma, miksi olet jo yli viikon takana elämässäni ja tunnut vuosikausilta?!) siitä tarttui ainakin suorasukaisuus enkä muista vetää henkeä. Joskus lukemani kirjat auttavat vaihtamaan omaa kirjoitustyyliä se piristää antaa potkua.

Aiemmin olen lukenut Röyhkältä Finlandia-palkintoehdokasromaanin Kaksi aurinkoa eikä tämä Röyhkän tuotannon läpi kahlaaminen suinkaan jää näihin kahteen lukemaani. Hän on nimittäin taitava ja raaka.

Kaksi aurinkoa -romaanissa on kohtauksia joita en joko pystynyt lukemaan lainkaan tai jotka luin kuvotusta elimistössäni. Ihanaa. Anteeksi mutta siis kirjojen täytyy vaikuttaa myös fyysisesti jotta rakastaisin niitä. Muun muassa Marguerite Duras, jumalattareni, laittaa ihoni piikeille, Sylvia Plath saa pääni ja alavatsani soimaan, Tahar Ben Jelloun käteni vapisemaan - listaa voisin jatkaa loputtomiin.

Ja sitten on näitä suomalaisia kovia sanoja. Katja Kettu saa minut fyysisesti heikkoon kuntoon aivan kuten Röyhkä Kahdella auringollaan teki. Avec ei tee vartalolleni vahinkoa mutta se on silti piikki ihoon, ilonpiikki jos ei muuta ja aika raikas luettava kaiken raskaan keskellä mitä viime ajat olen rehkinyt läpi.

Röyhkä on symppis. Kuva: Wikipedia.
Avec on tajunnanvirtaromaani (olenko kenties kertonut että pidän sellaisista?), jossa viisikymppinen päähenkilö etsii paikkaansa elämässä (onkohan vähän lohdutonta tietää ettei silloinkaan vielä tiedä missä kulkea..kun itsellähän on näitä ajatuksia usein). Naiset hylkäävät hänet tai hän itse ei ole varma, rakastaako esimerkiksi. Himoa hän tuntee ja muitakin tunteita ja on kaiken kaikkiaan hyvin sympaattinen henkilöhahmo vähän kömpelö mutta hyväluontoinen ja pitkäpinnainen sekä utelias.

Loppukohtaus on epäuskottava, mutta ei vie pohjaa koko romaanilta. Ehkä se on jopa tarpeellinen, jotta päähenkilö heräisi, pääsisi ainakin kauas arjestaan ja olisi sitten todellakin eksynyt elämässä huomatakseen, että eksynyt hän on ja että joskus riittää, että on tavallaan eksynyt kuin että todella. Kaikkienhan meidän mieli hapuilee, eikös, kaikkihan me mietimme, että mitäs tässä nyt ja olenko valinnut oikein ja onko tämä virhe vai jatkanko näin mutta ei aina tarvitse kuitenkaan ryhtyä suuriin toimiin tunteakseen tyytyväisyyttä eihän.

Olen lukenut Juoppohullun päiväkirjoja pari kappaletta joskus vuonna sata, ja välillä pikkiriikkisesti Avecista tulivat ne mieleen. Mutta sillä erotuksella että Avec on kirjallisuutta, Juoppohullun päiväkirjat ehkä jotain viihdehypetystä kuten vaikkapa nämä tulikuumat Fifty Shadesit. 

Kuva: Like

Sitä paitsi armo on käynyt; niin paljon on ollut kiirettä niin väsynyt olen, että pomo antaa minun hillua kotona kymmeneen saakka. Kirjoitan siis vielä pari tuntia ennen töihin menemistä - siitä hyvästä palaan vasta puoli yhdeksän maissa illalla kotiin ja vaivun kaiketi ulapoille. 

Että lukekaas, herrat naiset neidit varkaat, Kauko Röyhkää, jos niin ette ole vielä tehneet. Hassusti muutes Luen ja kirjoitan -blogin Paula koki samoihin aikoihin kuin minä tämän Avecin äänikirjana. Ei mulla muuta moikkis!

P. S. Jotenkin on varma tunne, että saan tänä vuonna apurahaa edes jostakin. Tietysti pettymys pistää mielen tuhansiksi sirpaleiksi jos toisin käy, mutta jostakin syystä tunnen levollisuutta. Hmm. Jännitetään nyt sitten muutama kuukausi päätöksiä.

3 kommenttia:

 1. Kauko Röyhkää en ole lukenut koskaan!

  Kyllä sinä apurahaa saat, Helmi-Maaria!<3
  Onnea anomuksellesi, ja muista lähetellä niitä ahkerasti!<3333

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvin kirjailtu, Helmi-Maaria! Harri palasi mieleeni tosi elävästi. Äänikirjalla ja kirjalla on takuulla eroa. Kirja vaikuttaa varmasti viimakkaammin. Mullekin lisää Röyhkää

  Peukut on pystyssä apurahallesi. :-)

  VastaaPoista
 3. Aili, olet ihanan tsemppaava aina, kiitos!

  Paula: osaan jotenkin kuvitella tämän äänikirjanakin...sellaisena ajatuksenjuoksuna. Haluan kahlata koko Röyhkän tuotannon läpi, mutta hitaasti hitaasti..

  VastaaPoista