perjantai 15. helmikuuta 2013

Ensimmäinen ARVOSTELU!

Kaikki tapahtuu niin äkkiä, mikä on toisaalta hyvä. Samalta tuntuu kuin rokotuksessa; sitä piikkiä piru vie vain pelkää aina (entäpä sitten verenluovutuksessa, sitä piikkiä vasta pelkäänkin!) mutta se sujahtaa läpi (tai no, kohdallani eivät kyllä piikit ikinä..kuinka monet kerrat olenkaan naama irvessä istunut sinisin käsin tuolilla ja joutunut turhien iskujen kohteeksi, kun suonta ei löydy!) ja kaikki onkin yhtä hämmennystä, ohi.

Ensimmäinen arvostelu on siis tullut, suomeksi sanottuna. Pidemmittä puheitta. Onneksi tämä ensimmäinen (ensimmäinen on aina ensimmäinen, eli siis pelko kurkussa odoteltu!) on suorastaan lempeä. Maija Haavisto, kirjailijatarkollegani Hollannista, on lukenut Pintanaarmut ensimmäisenä. 


Pakko tehdä tuon arvostelun myötä eräs pikku paljastus: noin viiden vuoden ajan Pintanaarmujen käsiksessä oli myös Veikko kertojana, Hermania ei ollenkaan, ei Hermania ollut edes olemassa. Veikon kieli oli lujaa, suorasanaista tajunnanvirtaa, mutta koska se ei tuntunut lämmittävän ketään muuta kuin itseäni (ja ihanaa Paasosen Ranyaa, joka on auttanut minua uskomaan itseeni koko Pintanaarmujen synnyttämisen ajan!), poistin viime vuonna Veikon. Leikkasin. Kaduin että tein niin, sillä en palvellut tällä liikehdinnällä itseäni, vaan lukijoita (eh, joskus olen mennyt sanomaan, etten mieti lukijoita kirjoittaessani, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen!) ja loin Hermanin. 

Kukkasia piiskomisen sijasta!

Joka vain kertoo vailla päätä, vailla määrää. Hän jumaloi, se riittää. Annan kauheaan kohtaloon oli pakko limittää vähän valoa, ja tämä valo on Hermanin palava rakkaus, ja kirjailijana olen ehtinyt kiintyä jo Hermaniinkin, olen.

Hyvää viikonloppua ja lukemisiin!


10 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon ensimmäisestä arvostelusta, tuo sai odottamaan entistä enemmän kirjan pääsyä lukuvuoroon. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin - ja mukavaa, että aiot tämän lukea :)

   Poista
 2. Hieno arvio, onneksi olkoon! Ensimmäinen arvostelu on aina merkkipaalu.

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Hieno arvostelu, Helmi-Maaria!<3
  Paljon onnea sinulle ja kirjallesi..:))))

  VastaaPoista
 4. Hienosti kirjoitettu arvostelu:) Tästä sitten vain eteenpäin!

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. En kurki nyt linkittämääsi arviota kun lukeminen on kesken, mutta onnittelen ensimmäisestä arvostelusta. Siis onnea :)

  Ohhoh, mielenkiintoinen paljastus Veikko-Hermanni -kertojakuviosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, joo, älä kurki :D Odotan pelonsekaisin tuntein arvosteluasi...

   Niin, mulla on vähän ikävä Veikon kertojaosuuksia, mutta kaipa se Hermankin kelpuutetaan - tai siis enää ei voi muuttaa mieltä, tehty mikä tehty :)

   Poista