keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Päiväpeittokysely

Anteeksi nyt vain, mutta nyt täytyy vetää yleisökortti ja tehdä galluppi. Eilisen makuseoskysymykseni jälkeen onkin korkea aika aktivoitua lisää kysymysten esittäjänä. Tämä ei ole typerä kysymys.

Tämä on typerien riitojen typerä aihe. 

Tämä on minulle merkki siisteydestä. 

Vaikka koko muu koti olisi kaaoksessa, mutta päiväpeitto olisi siististi levitettynä sängyn ylle, tunnen eläväni siistissä kodissa. Vaikka koko muu koti olisi siisti, mutta päiväpeitto rotkottaisi jossakin muualla (yleensä lattialla, grrrr!) kuin sängyn päällä, kiukustun ja koen, että meillä on siivotonta. 

Jotenka (toivon että gallupin tulos olisi minulle suotuisa, jotta olisi esittää mustaa valkoisella tuolle saksalaiselle miehelle, joka meillä yleensä kanssani asuu - paitsi loppuviikon ajan, sillä hän on työmatkalla ja minun on valta!) vastatkaapa bitte schön tähän: päiväpeitto vai ei päiväpeittoa?

Siis toisin käänneltynä: onko teillä tapana levittää sängylle päiväpeitto? Vai vain sijata peti ilman päiväpeittoa? Onko päiväpeitto vanhojen ihmisten askare? 

Minä olen kasvanut siihen, että päiväpeitto on, ja että pedin sijaaminen tarkoittaa päiväpeiton käyttämistä. Olen törmännyt täällä Saksassa monesti sellaisiin koteihin, joissa peti on peti eikä päiväpeittojen makuualusta. 

Olen jurinani jupissut. Lähden töihin. Sitten lähden Suomi-koululle. Sitten toivottavasti kirjoitan kuin kyy!

36 kommenttia:

 1. Heipat sinne Saksaan!
  Sänky pitää olla siististi pedattu. Äitini opetti sen minulle ja minä opetin sen lapsilleni kiristämällä kuukausirahoista. Jos ei ollut petiä pedattu, väheni kuukausiraha. Tilipäivän lähestyessä kävimme neuvotteluja ja lapset kyselivät lisätöitä, että saisivat koko kuukausirahan.
  Minusta on ihana, kun koti on järjestyksessä. Mies on innokas kotitöiden tekijä silloin, kun sillä on kauhiasti kotonatehtäviä töitä. Siivoustyöt järjestävät ajatukset. Kun on siistiä feng suit toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta: kaikki tuntuu sujuvan hyvin, kun on siistiä! Ja hauskaa, että ensimmäinen kommentti on samoilla linjoilla kanssani, olkoonkin :)

   Poista
 2. Ehdottomasti päiväpeite! Jo senkin takia, että vuode pysyy siistinä ja pölyttömänä. Erityisen tärkeä kotieläinkodissa.
  Itselleni vuoteen sijaaminen on ollut aina must. Joka aamu ikkuna auki ja kunnon tuuletus ennen päiväpeitteen laittoa. Muuten koti voi olla hiukan hujan hajankin, mutta vuoteet ovat tiptop. Tosin rakastan siistiä kotia. Tavaroilla ja esineillä on oma paikkansa, mutta niitä ei saa olla liikaa. Ajatuksille ja tunteille on oltava tilaa vaeltaa kodissa vapaasti. Liika tavara tukkii ajatuksetkin. Kirjoja toisin ei ole koskaan liikaa;)
  Ehkä nämä seikat ovat myös kulttuurisidonnaisia eikä tapoja välttämättä enää "vanhana" opi. Meillä minä pidän huolen päiväpeitteestä ilman sen suurempaa hälyä ja se toimii ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin, että pölyt eivät tunge. Ja täällä kun tulee joskus oltua kengät jalassa sisällä, on varsin käytännöllistä, että sänky on peiton alla!

   En varmaan koskaan opi olemaan päiväpeitotta.

   Poista
 3. Helmi-Maaria, ikävää tuottaa sinulle pettymys;-) Minä en käytä enää päiväpeittoja, sillä kun luin yhdestä sisustuslehdestä, että mikään ei ole typerämpää kuin kauniiden lakanoiden piilottaminen usein vielä vähemmän kauniin päiväpeiton alle, tein ratkaisuni: Molemmat makuuhuoneemme, siis vierasmakkari ja omamme ovat ilman päiväpeittoa, mutta kukaan ei ole huomannut mitään, sillä olen lakanafriikki ja ostan mielettömän kauniita ja valitettavasti usein myös tyyriitä lakanoita. On ihanaa, kun niiden kauneus saa näkyä myös päivällä.

  Meillä on kyllä jemmassa valkoine, raskas upea päiväpeitto, jonka ostin vain siksi, kun sen sai tarjouksesta ./. 50 prosentilla. Käytän sitä joskus harvoin vierasmakkarissa. Jo sen kääriminen iltaisin pois ja viikkaaminen on työlästä, sillä se on raskas ja todella suuri, vähän myös taiteilijatyötä, joten kun meidän ystävillä on mukana usein koiria, ei tee mieli sitä pitää edes käytössä. Koiraihminen näkee tämänkin asian toisin ja lakanat voi aina pyöräyttää koneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä ihaillut sisustuslehdistä sänkyjä, joissa on koreat lakanat ja tyynypinot, mutta silti omassa kodissa päiväpeitto on must :) Ymmärrän tosin täysin tuon, että kauniit lakanat pääsevät näkyville. Mutta meillä ei ole niin kauniita, sisustukseen sopivia lakanoita, että voisin niin tehdä. Enkä varmaan sittenkään oppisi..

   Poista
 4. Pölyallergisena en pettaa sänkyä - meillä ei petata sänkyä - vaan sen annetaan tuulettua päivän aikana. Kun tulee vieraita, sänky petataan ja sen päälle otetaan kaapista kaunis tilkkupeitto koristeeksi.

  Olemme huomanneet mieheni kanssa, että mitä vanhemmiksi tulemme, sitä suvaitsevaisemmiksi tulemme. Ei enää mitään turhia arvovaltakiistoja.

  Säännöillä on aina poikkeus: En kestä sitä, että värit eivät ole harmoniassa. Onneksi mieheni suvaitsee tämän ja minä koetan suvaita hänen vastaavia piirteitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen tilkkupeiton muutes tahtoisin :)

   Ei tämä meillä arvovaltakiista mielestäni ole. Vaan tottumuskiista. Näkemysero. Tähän mennessä molemmat ovat kyllä vetäneet pidemmän korren monesti, mutta turhauttavaa silti tapella näin turhasta.

   En kestäisi muutes minäkään värien harmonittomuutta :)

   Poista
 5. Joskus luin jostain, että sängyissä pesivät mikroskooppiset pikku vipeltäjät pitävät siitä, että sänky on pedattu ja peitot siististi ruodussa, sillä niiden suoma lämpö luo niille paremmat olot. Enpä sitten tiedä pitääkö tämä väite paikkansa...

  Edellisestä huolimatta meillä sängyt kyllä pedataan ja päiväpeitettä käytetään. Tämähän on itsestäänselvyys! Näin on aina ollut ja tulee olemaan, miksi ei tulisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta en usko, että sängyssä on lämmintä, sillä tuuletan huonetta aina puolesta tunnista tuntiin ennen petaamista. Tai no en ihan aina, jos nukun pommiin vaikka. Mutta olipa kuinka kiire tahansa, petaamisesta en luovu :D

   Poista
 6. Luin joskus jostain, että ei ole kovin järkevää edes sijata sänkyä. Paras olisi jättää peitot sinne ilmavina lojumaan miten sattuu ja siten tuulettumaan yön jäljiltä. Näin tehdään meillä eli ei sijata olleskaan (paitsi jos tulee vieraita) :D


  Asuessani yksiössä yksin, sijasin tunnollisesti vuoteeni, koska se vaikutti niin kovasti asunnon yleisilmeeseen. Mutta jos makkari on oma huoneensa, niin mitäs turhia? :)

  Minä liputan ilmavien peitteiden puolesta - vapauttakaa peitteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kyllä kuullut moisesta, mutta en usko, että sängyssämme asuu sen enempää ötököitä kuin muidenkaan sängyissä, sillä tuuletan kuin veitikka.

   Makkari on kyllä oma huoneensa, mutta en kestä, jos se on epäpedattu!

   En vapauta peitteitäni :D Ihana liputushuuto sulla :D

   Poista
 7. Mielenkiintoista asiaa..:)
  Nuorempana käytin aina ehdottomasti päiväpeittoa. MUtta nyt muutaman viime vuoden kuluessa, kun käteni ovat kipeytyneet ja huonontuneet, laitan päiväpeiton aina sunnuntaina ja silloin, kun tiedän tulevan vieraita.

  Käytössä on raskas ja suuri tilkkupeitto, joka suhteellisen hankala levittää ja myös ottaa pois.

  Ihanaa viikonloppua sinulle, Helmi-Maaria.<33333

  VastaaPoista
 8. mä tuotan kanssa pettymyksen... minun äitini on vannoutunut päiväpeiton käyttäjä ja itsekin käytin päiväpeitettä jossain vaiheessa, mutta en enää... syynä kyllä myös se, että nuo olivat aivan liian tyyriitä ja kun aika jätti yhdestä pitkäaikaisesta päiväpeitteestä (mulla oli koiria ja keltainen päiväpeite ei oikein tykännyt hyvää koirista...) niin en enää raaskinnut ostaa uutta, koska kaikki ne joista pidin olivat ihan liian kalliita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, minunkin päiväpeittoni kyllä on aika nuhju, mutta silti..olen nähnyt pari tosi kaunista päiväpeittoa, jotka ovat niin kalliit, etten voi haaveillakaan. Tai no, ehkä jonain päivänä raaskin :)

   Poista
 9. Sorry, olen Leenan ja Elegian kanssa samoilla linjoilla: päiväpeitteistä vapaata elämää since 1990s. Suurin syy on ehkä se, että en ikinä ole missään nähnyt kaunista päiväpeittoa, jota haluaisin katsella kotona. Toiseksi, minäkin rakastan kauniita lakanoita. Kolmanneksi: olen laiska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit lakanat ovat kyllä sellainen asia, että täällä nyökkäilen. Mutta niin..kauniita päiväpeittoja on kyllä olemassa. Niitä vain sattuu silmiin harvoin :) Ja kuten glenni tuossa mainitsee, ovat myös kalliita kuin peipot!

   Poista
 10. Juuei, ei päiväpeittoa ainakaan arkisin. Jos nyt haluan olla todella vieraskorea, niin sitten. Yleensä avaan koko vuoteen herättyäni ja annan tuulettua (vähänkös tuppaa hikoiluttamaan nykyään öisin). Sitten pöyhin tyynyt ja asettelen peiton somasti ja laitan ns puolipäiväpeiton - levitän kevyen huovan poikittain vuoteen jalkopäähän. Sillä mennään ;)

  VastaaPoista
 11. Jännä nähdä miten eri tavalla pelkkään sängyn petaamiseen suhtaudutaan. Joka kodissa omalla tavallaan. Parisuhteessa se onkin sitten arvottava se että mikä on juuri meidän kodin tapa. Minä petaan vain viikonloppuisin, muuten ei ole aikaa, tai siis arkiaamuisin olen liian laiska nousemaan sen verran etuajassa, että ehtisin petiä mitenkään laittamaan, käyttämään hammaslankaa, laittamaan pesukonetta tiskaamaan tai tarkistamaan mitä jääkaapista puuttuu. Kaaosta, ainaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin on jännä nähdä ja kuulla :)

   Ja niinpä..parisuhteessa, etenkin jos kaksi itsepäistä yksilöä tuuppaavat saman katon alle, onkin yhteen sovittamista. Meillä kyllä siis väännetään peistä mm. päiväpeiton takia vielä miltei 2 vuoden yhteiselon jälkeenkin...huoh!

   Poista
 12. Meillä pedataan. Mies vähän miten sattuu ja minä viivasuorasti. Tosin nyt virkattu päiväpeittomme on alkanut purkautua sieltä ja täältä, enkä tiedä mitä tekisin. Ostaako joku ihan muu päiväpeitto vai etsiä joku, joka osaisi korjata nykyisen. Olen itse koittanut sitä korjailla, mutta ei onnistu:(.

  Lapset ei petaa. Ellen painosta. Monta vuotta petasin niidne puolesta, mutta nykyään aika usein pistän vain lastenhuoneiden ovet kiinni, ellei ole vieraita tulossa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä voisit löytää jonkun, joka korjaa?

   Minun lapsillani olisi varmaan päiväpeittoarmeijakomento. Kaikki muu saisi olla rempallaan, mutta päiväpeitto pitäisi pysyä :D

   Poista
 13. Mulla on sekä että: petaan ensin peitteet ja tyynyt kauniisti ja siististi, tämän jälkeen asettelen valkoisen päiväpeitteen puoliksi sängyn ylle, eli jalkopää ja puoleenväliin sänkyä on päiväpeiton alla, mutta yläpää on sitten "paljaana" :) Kokonaan sängyn yli levitettynä se ei näytä mielestäni yhtä kivalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota olen miettinyt..että olisiko se kompromissi minulle ja R:lle, jos hankkisin tuollaisen puolipeiton...ne ovat nättejä kyllä!

   Poista
 14. HIHIH, juuri keskustelimme tästä viime perjantaina työporukan kanssa. Minä levitän aina päiväpeiton ja edellytän sitä muilta samassa sängyssä majailevilta. Mutta töissä kävi ilmi, että tässä on kaksi koulukuntaa. Eikä mitään yleistäviä luonnehdintoja koulukunnista voi käyttää, sillä kumpaankin kuului sekä nuoria/vanhoja että miehiä/naisia. Outoa...

  VastaaPoista
 15. Päiväpeitto tietenkin! Ilman päiväpeittoa sängyssä koko kämppä on sotkuinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, lisää mustaa valkoisella miehelle esitettäväksi :D

   Poista
 16. No mun päiväpeittoni (IKEAn vaalea) on olohuoneen sohvan päällä.Sängyn petaan ihan nätisti,mutten laita sen päälle päiväpeittoa.Sen sijaan Suomessa vielä asuessa oli aina päiväpeitto pedin päällä.

  VastaaPoista
 17. Ehdottomasti päiväpeitto! Ensin vuoteen tuuletus ja sitten petaus, huolellisesti ja suoraan. Näin siis minä.
  Poissaollessani mies ei päiväpeittoa käytä. Mrrr!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, mun miekkonen ei petaa edes silloin kun olen kotona :/ tai siis jos se herää myöhemmin...

   Poista
 18. Tapaan sijata ilman päiväpeittoa.
  Joskus kun siivotaan-siivotaan, jaksan sen sängyn päälle laittaa. Mutta usein livahdan päikkäreille tai muuten vaan peiton alle lämmittelemään kesken päivän & päiväpeitto vaan unohtuu lattialle, kunnes taittelen sen johonkin tuolinkarmille tilaa viemästä...
  Tosin, vaikea sanoa miten toimisin jos olisin fyysisesti terve ja erilaisessa elämäntilanteessa. Mutta eihän sillä ole merkitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vajoan joskus päiväuniin, mutta siinä tapauksessa kömmin aina torkkupeiton alle :)

   Yritin aloittaa kompromissikeskustelua puolikkaan päiväpeiton käytöstä, mutta ei kuulemma sekään kelpaa. Hmph. Pitää siis vain jaksaa itse pedata, ja kun mies nukkuu pidempään, sulkea silmät kun tulen petaamattomaan kotiin.

   Poista