lauantai 25. toukokuuta 2013

Mansikkalauantai

Oh voi huomenta! Heräsin jo seitsemältä, heitin R:n lentokentälle (autolla, joka on meillä yhä lainassa - tai siis no se pitäisi myydä Australiaan luikkineen kaverin puolesta) ja hurautin ratsastamaan. Miten ihanaa se onkaan aamutuimaan, kun metsä vielä viipyilee ja usva soi. Tina on niin hellyyttävän ihana tamma, että nauratti taas. Sen pirteys tarttuu itseenkin. 

Jotenka olen aikaa pullollaan. Ostin melkein kotimaisia mansikoita (itävaltalaisia, so zu sagen) ja kohta muhennan itselleni mansikka-aamiaisen. Ostin myös saksanpähkinäciabattaa, suosikkiani, nam. Että tämä neiti herkuttelee koko viikonlopun tai ainakin tämän päivän ja huomisen.

On aikaa kirjoittaa ja lukea. Riikka Pelon uutuusromaani on vienyt sydämeni. En ole pitkään aikaan rakastunut romaaniin. Huono juttu siinä mielessä, että nyt oma käsis tuntuu kylmältä. 

Ai niin ja voi ei. Minun on mentävä tänään "shoppailemaan". Sain työpaikan vanhemmilta synttärilahjaksi lahjakortin henkkamaukkaan ja koska lähes kaikissa alushousuissani on reikiä ja sukissa myös, ja koska viikolla en ehdi kaupoille, joudun tekemään niin tänään, ostostelupäivästä pahimpana. Ilma on kylmä, kostea ja raaka, jotenka luulen, että koko kaupunki on tunkenut kauppoihin. Apua. Ehkä en mene sittenkään. Ehkä menenkin vasta vaikka maanantaina, silloinhan ehdin, sillä työtoveri palaa lomaltaan eikä minun tarvitse enää uhrata ihania maanantaipäiviäni sijaistamistöihin.

Jasmiiniteetä, konvehteja ja rakkauteni kohde. Pelon uutuusromaani. Uuh!

No mutta jotta olisin jotenkin myös fiksu, yhdistän tähän kirjoitukseen vihdoin pikkuarvion Madonnan kirjoittamasta lastenkirjasta Die Englischen Rosen (suom. Englantilaiset ruusut), joka on julkaistu vuonna 2003. Se on työpaikan esikoulutyttöjen lempikirja; he jaksaisivat kuunnella sen varmaan joka päivä alusta loppuun, mistä aika suuri kiitos kuulunee kuvittajalle, Jeffrey Fulvimarille. 

Kirjassa on vähän tuhkimotarinan tunnelmaa. Nicole, Amy, Charlotte ja Grace ovat hyvät ystävykset, jotka tekevät lähes kaiken yhdessä. Mutta heitä "rumentaa" kateus. Heidän luokallaan on äärimmäisen ystävällinen, koulussa hyvin menestyvä ja kuvankaunis Binah, jonka tytöt kateuksissaan sulkevat ulkopuolelle. Binah on siis aina yksin.

Tytöt näkevät yhteisen unen kautta, millaisesta kodista Binah tulee ja kuinka paljon tämän täytyy tehdä kotitöitä. Sekä kuinka yksin Binah on. Joten tytöt heltyvät, katuvat käytöstään ja ottavat Binahin ystäväkseen. Lopulta heistä kaikista tulee englantilaisia ruusuja ja uskomattomia naisia. 

Tarina itsessään on heppoinen, mutta lastenkirjalle tyypillisesti kyllä hyvin opettavainen. Kertoja puhuttelee usein lukijaa tyyliin "ja jos sanot nyt ei, on kyseessä iso, pullea valhe ja kerron äidillesi". Mielestäni kertojan puhuttelut ovat ihan hauskoja. 

Olen lukenut tämän kirjan jo varmaan tuhat kertaa, mutta kyllä se vieläkin kestää lukemisen. Kyseessä ei ole mikään mieletön helmi, mutta viihdyttävä - ja ennen kaikkea - lapsia kiehtova kirja.

6 kommenttia:

 1. Miten ikävää, että menetän aamut...en ole yhtään aamuihminen kuten sinä. Kun talossa on vieraita, hekin osaavat jo varoa;)

  Söin Saksassa mansikoita, saksalaisia, mutta eivät ole yhtä makeita kuin suomalaiset. Mutta kannattaa niitä silti nauttia, sillä mansikoissa on vaikka mitä terveellistä toisin kuin luullaan ja sitten ne ovat aivan huippua iholle.

  Minä shoppasin niin paljon sielläpäin, että nyt on ainakin puoli vuotta sillä saralla hiljaista, toivottavasti vuoden, sillä löysin myös neuleita, ihania neuleita.

  Kaunista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei tunneta polka-mansikoita, harmi. Kuulin vuosi sitten, ettei polkaa saisi enää edes Suomesta...? Tai mikä lajike se suomalainen makea onkaan...

   Poista
 2. Ihanaa että sinulla on ihanaa, Helmi-Maaria!
  Todella hyvä lastenkirja, jos se on satoja kertoja jo luettu, mutta lapset kuuntelevat silti korva tarkkana..;))

  Varmasti hieno harrastus se ratsastaminen, en ole itse koskaan ratsastanut...

  Oikein aurinkoista ja hyvää viikonloppua sinulle.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei tuo minusta ole todella hyvä, mutta ihan kiva :) Aurinkoa ei valitettavasti ole näkynyt eikä viikkoon näykään, mutta saapahan rauhassa olla sisällä :)

   Poista
 3. Minäkin tykkään aamun tunneista,lempiaikaani. Ja ihana ratsastaa heti aamulla,rapsutuksia hepalle!
  Toivottavasti löytyi kaikkea kivaa sieltä henkkamaukasta...
  Ihanaa viikonloppua!
  Mansikkojen aika just loppui täällä ja kirsikat tulivat tilalle.Mutta onneksi säilöin vähän mansikoita pakkaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin henkkamaukkailut väliin, ehkä huomenna sitten...oh, kirsikat on ihania!

   Poista