perjantai 28. kesäkuuta 2013

Lyhyestä virsi kaunis

Viikonloppu rakeen jälkeen, tänään kun sitä tippui niskaan oikein kunnolla. Mutta vilisee tuo arskakin tuolla, ei tarvitse toppatakissa kulkea. Olen väsynyt valvomisesta. Tekisi mieli juosta joenrantaa alas, alas, alas, mutta jalat eivät kanna. 

Tänään on tullut uusin Regina-lehti kauppoihin. Sieltä löytyy oma novellini nimeltä Mitä jäljelle jää, mutta voi hirveä hirvitys sentään; se on editoitu niin, että se vilisee kirjoitusvirheitä! Onpa kamalaa. Älkää nyt vain luulko, että virheet olisivat omiani, eivät nimittäin ole. En ikinä kirjoittaisi juhannustansseja isolla J:llä, kuten editoija on tehnyt taikka laittaisi ajatusviivaa sellaiseen repliikkiin, joka ei oikeastaan ole repliikki, vaan oma kerronnallinen ratkaisuni kirjoittaa ilman viivoja, ja pilkutukseenkin editoija on puuttunut niin, että on poistanut pilkkuja sieltä, minne ne kieliopillisesti ja eritoten rytmillisesti ehdottomasti kuuluvat. 

Mutta muuten olen tyytyväinen. Novelli on oikein kuvitettu, mistä olen ilahtunut! Lisäksi kolumnini on ihan jees ja kirja-arvostelu Katja Ketun Piippuhyllystäkin siellä on omaa käsialaani (täällä blogissa oleva arvio on aivan eri, mutta tietysti arvotukseltaan sama). Jotenka voin melkein sanoa olevani lehden teossa mukana.

Kuva: reginalehti.fi - Riikka Ala-Harja on yksi suosikkini, joten luen kohta haastattelunkin.
Sieltä löytyy myös SusuPetalin novelli. En vielä ehtinyt lukea sitä, sillä tulin juuri töistä, mutta koska nyt täytyy jäähtyä töiden jälkeen ja kerätä voimia tyhjään, kammottavaan iltaan, voisinkin kertoa vähän SusuPetalin kirjasta Pellen muotokuvia, jonka voitin hänen blogiarvonnastaan omakseni. 

Lukemisesta taitaa olla jo pari viikkoa, joten muistikuvani ovat hieman hataria - tällä hetkellä kun kaikki elämässäni on! - mutta kyseessä on pieniä tarinoita vilisevä "pakkaus", jossa liikutaan kaupunkiympäristössä ja ennen kaikkea mielen kiemuroissa.

Monet tarinoista pulahtavat masentuneen mielen säikeisiin, ja välillä tämä mielenterveydellä soutelu käy raskaaksi, vähän liian ylikorostetuksi, sellaiseksi, että yritetään olla yltiöpäisen sarkastisia, mutta jotenkin välillä mennään yli. Hienosti tarinoissa kuitenkin otetaan kantaa mielenterveyshoitoon. Kaikista hienoiten niissä kuvataan hetkiä, tuntemuksia, kohtaamisia. Tarinoissa oivalletaan tai tarkkaillaan. Ollaan ulkopuolisia mutta samalla jotenkin mukana. Lemppareiksini nousevat Shanghai, Kaipaan Gunvaldia ja Viha.

Kuva: susupetal
Tarinat ovat tunnelmaltaan synkkiä, alistuneita. Sarkastisia, piikitteleviä, luopuneita. Nimi Pellen muotokuva sopii sekä nimikkotarinaan että koko kokoelmaan kaikkine syvämerkityksineen. Tätä lukiessa tuli mieleen Katri Tapolan kirjoittama pikkuruisten tekstien kirja Ihmetyksiä (Tammi, 2006). Tunnelmiltaan teokset ovat aivan erilaisia, mutta jotenkin niistä löytyy samankaltaista ihmetystä.

Haluan nyt syödä, mutta en pysty. Syön ajatuksia. Syön aikaa, joka laukkaa lähemmäs. Haluaisin jutella sisaren kanssa. Haluaisin halata ystävääni, joka ei katso enää kohti. Haluaisin mennä mieleni mukaan, mutta en voi, sillä minut on vangittu tilanteisiin, joista kirjoitan itseni ulos.

Luppeaa, välitöntä viikonloppua jokaiseen sydämeen!

13 kommenttia:

 1. Ostin edellisen Reginan, koska blogeissa puhuttiin siitä paljon. Yllätyin, koska siinä oli niin paljon juttuja eri kirjailijoista, mikä minusta oli hyvä asia. Riikka Ala-Harja on mun lempparikirjailija ja tykkäsin Maihinnoususta tosi paljon. Riikan ja sinun novellisi vuoksi ostan tämänkin Reginan. :)

  Luppeaa ja leppoisaa viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos innostut ostamaan :) Ala-Harja on yksi minunkin lemppareistani ja haastattelu on pirteää luettavaa.

   Poista
  2. Luin novellisi ja se oli aika surumielinen ja lopussa yllättävä. Tykkäsin tosi paljon Mitä jäljelle jää-novellistasi.

   Poista
  3. Oi, mukavaa jos pidit :) Lämmittää mieltä tietenkin, etenkin palaute!

   Poista
 2. Jep, ei Reginaa ole ilman sinua! Luin novellisi, pidin.

  Pellen muotokuvassa mennään yli ja rankasti, oli mielessä, että olisin vetänyt niitä juttuja vieläkin pidemmälle, jotenkin sopii tyyliini.
  Kiitos arviostasi!!

  Mukavaa viikonlopppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi niitä varmaan voinut vetääkin :) Kiitoksia kirjasta ja kirjoittamisen iloa jatkossakin, sulla kun kynä tuntuu taipuvan vaikka mihin! Reginan novellisi on hieno!

   Poista
 3. jesta poo, en edes tiennyt että' se ikivanha regina ilmestyy vielä, nuorena likkana sitä luin, kun siinä oli rakkaus juttuja:) Pitäskähän mummun ruveta taas romantisoimaan aatoksiaan. Sehän vois olla että minäkin voisin lähettää sinne ehdolle tarinoita elämästä, ja juttuja aiheista joista ei puhuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita ihmeessä, sinne kaivataan uusia novelleja :) Se ei ole enää sellainen pikkutuhma Regina, vaan mielestäni varsin laadukasta ja viihdyttävää kirjallisuusaiheista luettavaa.

   Poista
 4. Pitää varmaan kesällä tutustua taas Reginaan. Jotenkin siitä tulee vain mieleen nuoruus ja eroottisen novellit?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutustu ihmeessä. Epäilenpä, että kaikille tulee mieleen nuoruus ja eroottiset novellit, mutta ääni on todellakin muuttunut kellossa ;)

   Poista
 5. Totta, Reginahan on täysin uudistunut keväällä, eikö totta? Minä en ole hoksannut lukea uudistunutta lehteä, vaikka etäisesti piti muistaa ostaa irtonumero. No, kiitos vinkistä, ehkä suunnistan nyt lehtihyllylle. Kiinnostaisi lukea erilaista kirjallisuuslehteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä muuttunut. Pidän lehdestä numero numerolta enemmän :) Tsekkaa ihmeessä, uppoaako!

   Poista
 6. Minulle on myös vuosien varrella käynyt jokusen kerran niin, että jostakin lehdestä joku on "korjannut" tekstiini kirjoitusvirheitä. Kiusallista, mutta toisaalta, tuskin sitä lehtien ollessa kyseessä huomaa kukaan muu kuin itse. :)

  VastaaPoista