sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Sulttaanin syleilyyn

Tulipas oiva tilaisuus lätkäistä tänne Istanbulin matkakuvia maaliskuulta. Kävin siellä nimittäin Topkapi-palatsissa, missä kaikista silmiinpistävintä ja viehättävintä, jollakin tapaa välttämätöntä, oli Haarem. Haaremiin piti pulittaa erillinen pääsymaksu, mutta oli se sen arvoista. 

Matkakuva haaremin siimeksestä.
Kiinnostuin kovasti koko asiasta, kuten sulttaaneista ja naisista, jotka haaremissa vuotensa viettivät. Eräs täkäläinen ystäväni tuikkasi sitten asiasta riivittyäni käteeni Peter Prangen romaanin nimeltä Der letzte Harem (Droemer/Knaur, 2008). Sitä ei ole suomennettu (hahaa, arvatkaa heräsikö into suomentaa teos, sillä haaveilen vähän käännöshommista!) mutta uskoisin sen myyvän paljonkin, jos se jonakin päivänä (ehkä minun kädestäni!?) suomennetaan. Se nimittäin on viihdyttävä, vetävä ja juonivetoinen.

Yksityiskohtia haaremin sisältä.
TOSIN en itse lämmennyt romaanille aivan liikaa. Se on makuuni liian höttöinen, välillä vähän lapsellinen ja yliampuva, ja paikoin ennalta-arvattava. Voisin kuitenkin kuvitella, että he, jotka pitävät viihdyttävistä, paksuista rakkauskertomuksista, missä on myös historiallista faktaa ja herkuttelua, voisivat nauttia tämän romaanin annista. Ehkä sellaiset, jotka ovat syttyneet Pancolin teoksista, innostuisivat varsinkin, tosin Prangen romaani ei rönsyile valtavasti, kuten Pancolin tekevät (tai no, vain yhteen niistä olen tutustunut, joten pidänpä leipäläppäni supussa). 

Kuva: amazon.de
Romaanissa eletään 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun aikoja. Sulttaani Abdülhamit on vallassa ja elämä haaremin sisällä tuntuu suorastaan ylelliseltä verrattuna palatsin aitojen ulkopuolella tapahtuviin levottomuuksiin. Ystävykset Fatima ja Elisa päätyvät haaremiin pikkutyttöinä, mikä on oikeastaan onni, sillä heidän perheensä surmataan, ja muutenkin he tulevat köyhistä oloista.

Der letzte Haremissa keskitytään Fatiman ja Elisan elämään ensin haaremissa ja vallankaappauksen jälkeen sen ulkopuolella. Ystävättäret ovat luvanneet pysyä ikuisesti yhdessä, mutta mitään ei saisi kai vannoa, sillä kohtalon julma käsi voi puuttua peliin.

Romaanin mielenkiintoisin vaihe on haaremivaihe. Siellä pelataan likaistakin peliä, jotta päästäisiin sulttaanin suosikeiksi. Ystävyksistä Fatima on korostetun kaunis ja hehkeä, Elisa sen sijaan mitäänsanomattoman näköinen mutta lempeä, avarasydäminen ja kaunisääninen. Fatima nousee miltei suosikiksi, mikä tietää myös Elisalle korkeampaa asemaa sulttaanin siipien alla.

Romaanissa mässäillään petoksilla, todella, sekä naisten kohtaloilla. Välillä kävi jopa puuduttamaan jatkuvat juonenkäänteet, ja tämä yli 500-sivuinen järkäle olisi voinut olla parisataa sivua tiiviimpi, jotta mielenkiintoni olisi pysynyt herpaantumattomana koko ajan. Lopussa kiitos seisoo ja onni pihisee, samoin kuin oikeudenmukaisuus. Luin tämän vauhdikkaasti ja mielenkiintoani ruokki taannoinen Istanbulin matka. Osasin sijoittaa tapahtumat näkemiini paikkoihin, mikä oli tätä romaania lukiessa suorastaan suurenmoista! Lisäksi oli tarpeellista tutustua vähän lähemmin myös Turkin historiaan, mistä suuri kiitos kirjailijalle ja taustatyölle.

Luulenpa, että jos oikein innostun, koetan kalastella joltakin suomalaiselta kustannustalolta käännöstyötä tämän suhteen. Pitää ensin tehdä näytekäännös ja koputella ovia. Nimittäin kuten ehkä viikon aiempien postausen perusteella voitte havaita, elämäni on räjähdellyt ja muuttunut yhtäkkiä. En sano miten, en voi, en vielä. Mutta päätöksiä on jo tehty, ja lisää niitä tullaan tekemään.

4 kommenttia:

 1. Ylimmäinen kuva näyttää oudosti tutulta, vaikka en ole Istanbulissa koskaan käynyt. Jossain muualla olen nähnyt vastaavaa. Mieleen tulee sana Alhambra, joka taitaa olla Espanjassa. Hämärää!

  Mukavaa lomailua! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi..varmaan samankaltaisia paikkoja löytyy paljonkin :)

   Poista
 2. Jälleen uusia suunnitelmia, onneksi olkoon!
  Sinun elämäsi ei ainakaan ole seisovaa vettä, se muistuttaa enemmään kohisevaa koskea..;)

  Oikein hyvää heinäkuun alkua sinulle, Helmi-Maaria!

  VastaaPoista