tiistai 30. heinäkuuta 2013

Hullua puuroa

Oi ystävät ja maanmiehet, oi luopiot ja kansakunnan kerma. Tiesittekö, että HUOMENNA on kello 16 lähtien loma, loma, loma. Palkaton lomakuukausi, mutta loma kuitenkin. Kirjoitusloma, ihana Suomi-loma, jonka vietän pääosin Sysmässä NVL:n residenssissä. Lento Suomeen lähtee klo 18.40. Ajattelin, etten halua myöhästyä. Joskus on ollut hilkulla. Nytkin on, sillä olen töissä ensin 8 röyhkeää tuntia ja sitten vasta hilaudun kentälle. Onneksi juna lähtee melkein työpaikan kupeesta. Onneksi huomenna on huominen!

Vein jo eilen kukat hoitoon naapurille. Ja tänään pitäisi muistaa jättää postilaatikon avain. Oletan, että saan tuhatmäärin kaikenmoista fanipostia ja muuta läpyskää niin, että raukkanaapurini on tukossa. Mutta jos todellisuutta eletään, postilaatikkoni on ollut kummallisen tyhjä viime päivinä. Yhden arvostelukappaleen olen saanut ja Kirsiltä erään romaanin. Otan molemmat Suomeen mukaan, tietenkin, jotta on mitä lukea. Ei edes laskuja ole tullut tuonne postilaatikkoon. Mitään ei, vaikka aina vähän odottaa, että jotain edes.

Uusi huoneeni. Entisestä olkkarista tuli lauantaina yksinäisen kirjailijan vaalea kammio.
Eräs ongelma on kuitenkin. Valtava. Minulla on elokuussa kaksi esiintymistä enkä yhtään tiedä, mitä niissä luen. Iiks. Pintanaarmuista siis pitäisi jotain repiä. Jos joku sen lukenut tietää jonkun mainion kohdan, vinkkaisitko kiitos, että mitä mitä mitä. Otan kyllä toisenkin kirjani mukaan (esikoisen jätän kotiin, laukku painaa jo kuin synti) jos sieltä vaikka jotakin hädän tullen. Ensimmäisen kerran esiinnyn jo reilun viikon päästä Sysmässä. Toisen kerran Helsingissä Taiteiden yönä, jolloin minua haastattelee iki-ihana Ranya Paasonen. Tulkaa katsomaan kynnelle kykenevät Kallion kirjastoon. 

Mutta ehkä pitää vaihtaa kasvot ennen sitä. Näytän aivan pöheältä. Pääni on jostakin syystä levähtänyt. Kauneus on kaukana katsojan katseesta. Oksettaa, kun näkee värejä ja pitäisi olla väritön. Olen kukkiva maa. Kasvoni kukkivat, kukkii se perunakin, sanovat. Olen yhtä suurta finniä koko ihminen ja voisin lähestyä puita. Mennä niiden taakse piiloon, kurkkia hädissäni, pedot syövät suihinsa, milloin minusta tulee jotakin.

Haluan huumaan. Haluan nähdä perhosia ja suuria, kulmikkaita kiviä. Ja vettä, antakaa minulle vihreää, lempeää vettä. Ja kuivuus. Ja märät yöt. Ja valtoimenaan kuulaita sanoja. Ja rauha. Ja valoa. Pelkään kaiken lisäksi. Olen alkanut ajatella, että mitä jos minut vangitaan Thaimaassa. Hullua, matkustan Suomeen ja pelkään että joudun telkien taakse Thaimaassa asti.

Vesisotailin lauantaina kotikadun juhlissa.
Mitä jos joudun 20 vuodeksi johonkin kamalaan läävätyrmään? En tiedä miksi pelkään nyt, kun olen siellä ennenkin reppu selässä käynyt ja kun menen sinne vasta loppuvuodesta mutta siellähän tapahtuu hirveän usein se kamala asia, että joku ujuttaa reppuun huumeita, ja sitten tullissa jää kiinni ja joutuu vankilaan vaikka olisi syytön. Tarkkanahan pitää tietysti olla, mutta miksi minä nyt oikein panikoin. Enhän edes pääasiassa aio olla Thaimaassa sitten kun maapalloon kallistun. Joudun tosin kolme kertaa lentämään sieltä ulos; kerran Myanmariin ja toisen kerran Laosiin, sillä Myanmarista ei pääse suoraan Laosiin. Ainakin näin olen ymmärtänyt. Onneksi voin hankkia viisumin sittenkin Berliinistä. Passikin pitää uusia. Onneksi voin tehdä sen nyt kun käväisen Suomessa. Onneksi on onneksi.

Huomaan että ajatukset poukkoilevat. Aina ne hyppivät kun on lähtö lähellä. Kohta lähden, lähden, lähden. Iih. Ihanaa. Kamalaa. Suurenmoista. Nähdään pian oi tuhatpäinen viljasato!

14 kommenttia:

 1. Tervetuloa Suomeen! Ja yritän kaikin voimin tulla sinua moikkaamaan Kallion kirjastoon.

  VastaaPoista
 2. Voi, ihanaa ihanaa kirjoituslomaa sinulle, nauti, kirjoita, elä monta elämää!

  VastaaPoista
 3. Lähtöjännitystä, matkakuumetta:)
  Onnistunutta Suomen 'lomaa' nyt ainakin!
  Tervetuloa koti Suomeen, Helmi-Maaria!

  VastaaPoista
 4. Loistavaa lämmintä lomaa ja roppakaupalla rivejä ja sivuja.

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa kirjoituslomaa ja harmi,etten ole Suomessa silloin kun olet siellä Helsingissä puhumassa.

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia kaikille toivotuksista :) Jänskää tulla pitkästä aikaa pitkäksi aikaa synnyinmaan kamaralle! Toivotaan, että kynä viuhuu ja teksti tulvii.

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa! Ja yritän päästä paikalle Kallioon taiteiden yönä. Kallion kirjasto on lempikirjastoni!

  VastaaPoista
 8. Sinä olet nyt ilmassa! Tervetuloa siis Suomen kamaralle. Juuri muutama päivä sitten huristelimme Sysmän läpi, siellä oli juuri jotkut markkinat ja tie oli ihan tukossa ihmisistä.

  Suloista kirjoituskuukautta sinulle ja muutenkin kaikkea kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä on kyllä varsin lempeää. Ellei talo käy kummittelemaan :D

   Poista
 9. Tervetuloa tänne Mustikkalandiaan! Hyvää lomaa ja kirjuitteluita. Kirja on jo saapunut, siitä siis ISO Kiitos!

  VastaaPoista