keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Nam!

En ole mikään kultasormi mitä tulee ruoanlaittoon mutta jotakin hassua on tapahtunut. Olen herännyt viime viikkoina tekemään itselleni ruokaa niin, että ylijäämät vien seuraavana päivänä töihin (tai niin, että armas kämppikseni kurkistaa kattilaan ja pyytää saisiko maistaa), ja siinä sitten ovat työtoverit kuola poskessa ihastelleet hajuja tai makuja, kun olenhan toki kuitenkin pyydettäessä antanut "makupaloja", ja onpa menty niinkin pitkälle, että minun täytyy nykyään n. kerran viikossa kokata koko konkkaronkalle ja viedä sapuskat töihin.

Ihan kivaa - saan myöhästyä luvan kanssa ja jakaa vielä ruokakulut neljään pekkaan. Hassua tässä on se, että en tosiaankaan ole koskaan aikaisemmin ollut mitenkään tunnettu ruoanlaittotaidoistani. Ja oikeastaan tämä kaikki innoittaa kokeilemaan kaikkea uutta. Olen saanut ihanoilta Helsingin ystäviltäni lahjaksi kaksi kullanarvoista reseptikirjaa, joita olen käyttää kupertanut ahkerasti. Ja jotka haluan tässä nyt esitellä sillä olen hyvin närkästynyt eräästä asiasta, joka liittyy "erääseen" viihteelliseen kirjallisuuslehteen, enkä kerta kaikkiaan tiedä miten päin olla. "Hyvä ruoka, parempi mieli" -lausahdus toimii kuitenkin. Ainakin se lieventää ärsytyksen määrää.


Kirjoista toinen on nimeltään Vegaanin uusi keittokirja (Like), jonka on toimittanut Eläinoikeusyhdistys Fauna ry. Se sisältää aivan hirveän herkullisia reseptejä. Alussa on tietoa vegaanin ruokavaliosta, minkä jälkeen avautuu ihanien, lyömättömien reseptien maailma. On ohjeita dippeihin, salaatteihin, pataruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, jälkkäreihin ja suolaisiin leivonnaisiin. Resepteissä on paljon aasialaisia ja intialaisia vivahteita - siis suosikkejani. Rakastan mm. punaista thai-currya, voisin syödä sitä joka päivä, ja tästä kirjasta löytyy vähän vastaavia ohjeita.

En ole suuri tofun ystävä - paitsi jos se on ilmavaa (yleensä sitä mitä ravintoloista tai Aasiassa saa) - mutta tämän kirjan ohjeiden mukaan tofu maistuu kyllä. Koska en omista mikroaaltouunia, on kiva, että kirjassa on myös ohjeita "pikaruokiin". Kokeilin maanantaina ensimmäistä kertaa "Nopeaa linssi-omenacurrya" ja olisin voinut syödä siltä istumalta koko kattilallisen. Valitettavasti en ehtinyt, sillä kämppikseni söi sen miltei kokonaan loppuun (luvan kanssa, joten mitäs lupasin) - onneksi jäi töihin pikkuisen vietäväksi, tosin sielläkin työtoverit söivät siitä "makupalansa". Söin curryni ilman lisukkeita ja tulin kylläiseksi. Jogurttia oli kyllä kastikkeena messissä - kämppis söi annoksensa, tai siis yli puolet kattilallisesta, ilman jogurttiakaan, ja työtoverit maistelivat sitä kylmänä, mikä oli myöskin hyvin herkullista. Aih sentään, lyömätöntä suorastaan, joten tässäpä tämä mainio "pikaruoan" resepti kaikille jaettavaksi:

Aaaaa ihan mieletöntä currya! Tulista ei tosin mutta silti.

5 dl punaisia linssejä 
3 sipulia silputtuna
2 rkl öljyä 
2 isoa hapanta omenaa kuutioina
1 tl inkivääriä raastettuna (laitoin omaan versioon 2-3 tl ja tietenkin tuoretta)
kasvisliemikuutio tai suolaa (itse käytin 1,5 luomukasviskuutiota)
2 rkl curryjauhetta
8 dl vettä

Huuhtele linssit. Kuullota sipuleita öljyssä, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää omenat, inkivääri, linssit, kasvisliemikuutio, mausteet ja vesi. Hauduta, kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoa riisin tai chapatileivän, ohuen rieskan tai muun vastaavan kera. Kastikkeeksi sopii kulhollinen jogurttia.

Kirjan miltei jokainen resepti on kokeilemisen arvoinen. Papupihvit ja vegeburgerit, vadelmaiset browniet (aaaaah, tietäisittepä miten hyviä!!), couscous-salaatti ja mitkä kaikki muutkin vielä ovat jo vieneet kasvissyöjäsydämeni. Ja siis myös lihansyöjäystävät ovat olleet myytyä miestä sekä naista. Ihan paras reseptikirjalahja ikinä, kiitos Sini-darling!


Toinen ahkerasti käyttämäni opus on Salaattisuosikit ja parhaat buffetit (Sonja Bock ja Tina Scheftelowitz, WSOY ). Oi mitä maailman kuolattavimpia salaattireseptejä kirjassa onkaan! Ja itse koko kirja on ulkonäöllisesti ihan kuin karkki. Kuvien kirjo on värikäs ja kaunis ja kannustaa kokeilemaan. Salaatit ovat joko kylmiä tai lämpimiä. Yksi lämmin lempparini sisältää spelttiä, paistettuja luumuja, sieniä ja rosmariinia. Kokeilkaa:

125 g speltinjyviä (käytin itse ohraa)
hyvää kasvislientä
250 g tatteja tai herkkusieniä
250 g punasipulia
3 rosmariininoksan lehdet
4 tl oliiviöljyä
400 g luumuja
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria

Keitä speltti kasvisliemessä. Kaaa se siivilään, valuta hyvin. Puhdista sienet talouspaperilla tai harjaamalla mutta älä huuhdo niitä. Leikkaa viipaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Levitä sienet ja sipulilohkot leivinpaperin päälle uunipannuun. Sekoita öljy joukkoon, mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Kypsennä 175 asteessa 30 minuuttia. Kääntele välillä.

Halkaise luumut, poista kivet. Leikkaa lohkoiksi. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen. Sekoita luumut sienten ja sipulien joukkoon, jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Sekoita lopuksi speltin kanssa. Lisää balsamiviinietikka ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. 

Tekisi mieli luetella vielä liuta ihan yltiökuolattavia reseptejä, mutta en voi tai jaksa. Suosittelen hankkimaan nämä teokset hyppysiin, ehdottomasti, mikäli pitää hykertävistä makuyhdistelmistä!

6 kommenttia:

  1. Kiitos resepteistä, Maaria:))
    Kaunista viikonloppua sinulle!♥ ♥

    VastaaPoista
  2. Tofu on tosi hyvää ,jos sen tekee oikein (ja jos tofu on hyvälaatuista) mulla on blogissa aika monta tofuohjetta tofutagin alla.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, pitääkin tsekata - sun blogista olen näiden kirjojen lisäksi löytänyt jo kaikkea kivaa!

      Poista
  3. hmm, ei, et todellakaan ollut aiemmin mitenkään tunnettu ruoanlaitto tai varsinkaan leipomistaidostasi, armas pieni sisko <3
    muttamutta, nyt taitaa olla niin, että tulen makumatkalle müncheniin heti, kun olen lippurahat jemmannut säästöön :)
    Ihanaa reissunodotusta!

    VastaaPoista
  4. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista