torstai 27. helmikuuta 2014

Missä on oikeus, missä kohtuus?

Nyt minulla ei ole mitään muuta sanottavaa kuin että toivoisin herran nimeltä Timo Korpin joutuvan vastuuseen kaikesta. Tämä lehtikeisari, joka herätti viime vuonna Regina-lehden henkiin uudenlaisena kirjallisuuslehtenä, on syypää siihen, että minua on vituttanut aika rankasti jo muutaman kuukauden ajan. 

Eilen sitten vitutus loiskahti suurlukemiin, kun sain asianajajalta sähköpostia. Missä sanotaan, että tilanne on kannaltani hyvin valitettava ja ongelmallinen. Timo Korppi kun ei vastaa puheluihin eikä sähköposteihin. Journalistiliitosta asti ollaan hänen peräänsä kyselty. Mies on kadonnut maan alle. 

Hän on lehtineen minulle velkaa 2000 euroa. Tilanteestani hankalan tekee se, että teen töitä Saksassa. Saksasta käsin. Ja se, että Korppi on rekisteröinyt Regina-lehden Viroon. Suomen oikeus ei siis oikein auta taikka päde. Pitäisi mennä EU:n jotain ihme tuomioistuimia myöten, eikä minulla totta puhuen riitä rahkeet tähän. Suomen palkkaturvakaan ei minun tapauksessani auta - ei auta välttämättä edes heidän tapauksessa, jotka Suomessa ovat Reginalle kirjoittaneet, koska lehti toimi aikansa Virossa.

Kuva: reginalehti.fi
En tule näkemään rahojani varmaankaan koskaan. En ole ainoa. Joten toivoisin, että tästä nostettaisiin häly! En vain tiedä, miten hälyn saa nousemaan. Itkettää, koska kiukuttaa niin. Tarvitsisin palkkioni kipeästi, sillä laskin jo viime vuonna asioita osittain palkkioiden varaan - mistä alkoi sitten Visa-kortin vinguttaminen siinä uskossa, että maksan luottokorttilaskut, kunhan saan kirjoituspalkkioni. No, sehän oli omaa tyhmyyttä. Visaa ei pitäisi niin vingutella eikä oikeustajuun uskoa. Mutta silti minusta tämä on niin epäreilua. Että tekee työtä, eikä saa siitä edes kiitosta, palkkiosta puhumattakaan! Sain viime vuoden puolella jopa typeriä uhkailusähköposteja Korpilta, missä hän vauhkosi, että minä en tule ikinä saamaan miltään lehdeltä töitä, jos kapinoin, ja että voi voi kun vanhaa, sairaalassa olevaa miestä nyt hätistellään - siis kun kyselin ihan asiallisesti palkkioideni perään ja ilmoitin, että jos ei ala tapahtua, nostan tästä oikeusjutun.

En siis ole ainoa, joka ei palkkioitaan ole saanut. On heitä, jotka odottelevat pienempiä summia ja pelkään pahoin, että myös heitä, jotka odottelevat vielä suurempia kuin minä. On myös maksavia asiakkaita, jotka ovat lehden tilanneet, mutta jotka eivät ole saaneet rahoilleen vastinetta. 

Jos tämän joku toimittaja lukee, pyydän, että nappaat tästä juttuidean! Onhan sentään todella törkeää jättää monet ihmiset pyörittelemään sormiaan ja ihmettelemään, että miten tässä nyt näin kävi, ja ihminen, joka kaikesta on vastuussa, lasketaan katoamaan noin vain. Suomen lehdistössä tunnutaan hälisevän paljon tyhjänpäiväisemmistäkin asioista, joten tästä saisi nyt jotakin "herkullista" myllytettäväksi. Korppi täytyy saada vastuuseen edes siten, että hän menettää kasvonsa, tosin hänellä on varmaan sen verran pokkaa, ettei hän kasvoillaan muuta tee kuin kääntää ne pois ja elelee sitten herroiksi. Olen niin vihainen, että en tunne sääliä enkä ajattele rauhaa, vaan jotenkin on sotainen mieli. Pitää yrittää laannuttaa oma mieliala, ja kyllähän se laantuukin sillä inhoan olla pahalla tuulella, mutta mutta mutta grrrrrrr!

Kirjoitin Reginalle juttujen lisäksi myös blogia: http://reginalehti.fi/blogi/
Minä en kohti kirjoja syljeksi, mutta arvatkaa tekisikö mieli oikein julkisesti vetäistä pitkä, räkäinen klimppi herra Korpin kirjoittaman dekkarin sivuille. Tosin jos totta puhutaan, en ikikuuna päivänä edes koskisi mokomaan kirjaan. Sen verran on nyt henkilövihat päällä, että vihaan myös tämän henkilön kirjoittamaa kirjaa sitä koskaan näkemättä ja avaamatta. 


Haluaisin niiiiiiiiin tämän vihantunteen pois sisältäni. Ja kyllä se sieltä lähteekin, kunhan aikaa kuluu, ja kunhan joku päivä olen uusia töitä raatamalla päässyt viimeisestäkin luottokorttilaskusta eroon. Mutta varoitan; älkää koskaan ikinä tehkö töitä millekään sellaiselle lehdelle, jonka takana tuo mies on!!! Älkääkä koskaan ikinä ostako lehtiä, joiden takana tuo mies on. Älkää varsinkaan tilatko!

25 kommenttia:

 1. Kammottavaa. Eipä tuohon oikein muuta osaa sanoa. Toivottavasti kyseinen vittupää joutuu vielä lopulta vastuuseen tekemisistään.

  VastaaPoista
 2. Todella paskamaista, vastuutonta toimintaa :( Ei todellakaan ihme, että sua v***ttaa ja suututtaa ankarasti. Toivottavasti äijä saadaan kiinni ja vastuuseen!

  VastaaPoista
 3. No, voihan helvetti. Uskon, että vituttaa ja syystä. Prkleen prkl.
  Yhden novellin kirjoitin, sain siitä onneksi maksun ja onneksi intoni lopahti siihen. Mutta sinä! Vakituinen kirjoittaja.

  Äh.

  VastaaPoista
 4. Tosi ikävää, koin saman.

  http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2013/14/uutiset/regina-taas-vaikeuksissa-paatoim/

  VastaaPoista
 5. Hirveää. En kyllä ymmärrä, miksei rahoja saa palkkaturvasta. Ja miten tuollainen on oikein mahdollista. Paljon voimia!

  VastaaPoista
 6. Olen pahoillani, ikäviä tällaiset jutut, Helmi-Maaria..;(

  ♥♥

  VastaaPoista
 7. Todella perseestä. Ärsyttävää tuollainen, kun mitään ei tapahdu ja tyyppiä ei voida saada vastuuseen, vaikka kaikki osapuolet takuulla tietävät, mikä tässäkin tilanteessa olisi OIKEIN. Ja tiedän, miltä tuntuu kun on tuollainen vihantunne ja vitutus. Sen haluisi pois, senkin takia että se vie oikeesti ihmiseltä energiaa!!

  VastaaPoista
 8. Lukiovuosina kirjoittin paikalliselle lehdelle runoja. Edes niistä koululaisen runoista ei jätetty ikinä maksamatta.
  Tämä tapahtui kamalassa köyhässä Neuvosto Virossa. Suomessa uskoin julkisen sanan pätevän. En olisi ikinä uskonnut että novellikilpailun palkkioita ei maksetta eikä mitään ilmoitetta, Mutta niin kävi. Renna Ali, 3.sija novellikilpailussa.

  VastaaPoista
 9. En olisi ikinä uskonnut että Suomessa tapahtuisi semmoista törkeyttä kirjoittajien kohtaan. Itse kirjoittin lukiolaisena paikalliseen virolaiseen lehteen, edes lukiolaisen runoista ei jätetty ikinä maksamatta. Uskosin Suomessa julkisen sanan pätevän. Iloitsin paljon Regina-novellikilpailun 3 sijasta, perheeni, työkaverit, ystävät onnittelivat, odottin palkintoa tai ainakin yhteydenottoa, mutta sitä kun ei ole tullut ... Olen ollut järkyttynyt ja menettänyt työaikaa ajattellen asia... Kyllä meille voittajille pitäisi maksaa paitsi palkinnon myös korvausta henkisestä kärsimyksestä...

  VastaaPoista
 10. Tilanne on ihan järjetön. :/
  Olen todella pahoillani sinun ja muidenkin palkkiotta jääneiden puolesta.

  VastaaPoista
 11. Täällä myös yksi palkkiotta jäänyt. Harmittaa myös lehden puolesta, se olisi toimiessaan ollut hyvä juttu. Mutta kun ei.

  VastaaPoista
 12. Ei varmasti Maaria helpota, mutta tällainen on yllättävän yleistä avustajasuhteisessa juornalismissa. Esim kuvatoimistoilla on ollut vastaavaa konttaamista, ja ihan aina ja joka kerta homman taustalla on Korpin kaltainen selkärangaton otus, joka maksattaa omat konkurssinsa muilla.

  Hyvin lystikästä, että hän uhkaili sinua maineesi viemisellä, kun kaverilla itsellään ei ole juuri mitään luottoa tämän maan journalistien keskuudessa.

  VastaaPoista
 13. No, minäkin ihmettelin, kun näitä lehtiä ei ole enää näkynyt kauppojen lehtihyllyissä. Mitenhän lienee päätoimittaja Anna Laineen tilanne? Onkohan hänkin jäänyt ilman palkkaansa? Lehti taisi toimia pääasiassa freelancer-kirjoittajien voimin.
  On se nyt kumma, jos tätä roistoa ei saada kiinni. Miten olis olis MOT-ohjelma?

  VastaaPoista
 14. En varmasti koske pitkällä tikullakaan siihen dekkariin. Toivon, että saat omasi takaisin ja korkojen kera!

  VastaaPoista
 15. Todella ikävä tilanne. Kuulin huhuja, että Regina olisi mennyt konkurssiin? Jos se on totta, niin sitten voi olla hankalaa saada rahojaan. Toivon, että kaikesta huolimatta saisit palkkiosi, mikä sinulle itse oikeutetusti tietenkin kuuluu! Ja aika törkeältä kuulostaa kyseisen herran toiminta sinua kohtaan. Jos nyt konkurssissa sitten onkin, niin pitäisi sellainen sentään kertoa ja selittää. Jos mitään konkurssia ei ole, niin sittenhän kaveri vasta onkin k****ää! Hyvä kuitenkin tietää, että voi väistää tätä tahoa, jos sattuu polut risteämään...

  VastaaPoista
 16. Voi sinua! Jos minulla olisi paljon rahaa, maksaisin sinulle koetusta vääryydestä. Mutta ei ole ei, joten täytynee ruveta lottoamaan. Toivottavasti vääryys saa ansaitsemansa rangaistuksen.

  VastaaPoista
 17. Ohhoh, miten kauheaa, miten tällaista voi tapahtua. Harmittaa puolestasi! Minun juttuni ilmestyi ihan alkuaikoina lehdessä, ja silloin onneksi sain palkkion mukisematta. Hirveää, että tilanne on mennyt tällaiseksi. Tsemppiä, Pisarainen! <3

  VastaaPoista
 18. Voi ei. Tsemppiä sinne, paskamainen tilanne, etten pahemmin sano!

  VastaaPoista
 19. Voi itku,ja ei ihme että olet suuttunut,todella kurja tilanne.Tsemppihalit!

  VastaaPoista
 20. Kiitos ihan kamalasti kaikille myötätsemppaajille!!!

  VastaaPoista
 21. Viimeisenä vuoten kun tein vielä lehtikuvauksia Jorma Puusa Oy:n kautta, olivat luottotappioni 28 000 markkaa.
  Monet pikkulehdet jättivät kylmästi kuvalaskunsa maksamatta ilmoittaen: "Haasta oikeuteen." Noissa lehdissä oli ostavina toimittajina vanhoja kollegoitani. Kuvaa laajemmin sitä millaista väkeä suomalaisen lehtijournalismin sisällä on.
  Tipahdin burnoutiin ja se siitä.
  Paskamainen tilanne sinulla…mutta luulen että saat viittoa rahoillesi hyvästit. Asiakkaat kannattaa valita tarkoin vaikka eihän tämä neuvo mitään enää auta.

  Jore Puusa
  Kuvajournalismin opettaja, eläkkeellä

  VastaaPoista
 22. Argh ja voi ei! Tosi kurja juttu sinun - ja ilmeisesti monen muunkin - kannalta. Ei varmaan mitään toivoa saada noita rahoja, jotka olet rehellisesti työtä tekemällä ansainnut.

  VastaaPoista
 23. Vaikeaa tuollaista on unohtaa. Vieläkin harmittaa, kun perheemme menetti kolmen hengen lentoliput Kyprokselle Keihäsen matkatoimiston konkurssissa. Monen monen vuoden jälkeen saimme 10% menetetyistä rahoista takaisin.

  Konkurssipesälle pitää tehdä anomus asiasta.Vai miten se nyt juridisesti ilmaistaan? Ota selvää. Älä anna asian pilata elämääsi.:)

  Minulle tapahtui melkein samaa, kun erääseen suomalaiseen naistenlehteen tuli uusi päätoimittaja, joka palautti edellisen toimittajan tilaamat, suurella työllä tehdyt lehtijuttuni minulle eikä maksanut niistä mitään. Asuin silloin ulkomailla enkä jaksanut ruveta tekemään valituksia. Onneksi sain myytyä yhden artikkeleista Suomeen palattuani hyvällä hinnalla.

  Muuten: onko Reginalla nyt enää copyrightia lehdelle myymiisi juttuihin? Jos ei, voit myydä ne uudestaan muualle.

  Olethan hakenut Kirjailijaliiton jäseneksi? Kirjailijaliiton lakimieheltä saa aina hyviä neuvoja.:)

  VastaaPoista
 24. Tiistaina jänismetsällä kaima sanoi korppien lisääntyneen. Sanoi, kun näimme lennon ja kuulimme kuusikon yllä.
  Toivat kuolemaa, siksi tapettiin aiemmin.

  www.karjalastakajahtaa.fi

  VastaaPoista