torstai 12. kesäkuuta 2014

Ihmiskaupan ovi käy - miten sen saisi kiinni?!

Toistan varmaankin itseäni, mutta minkä sille mahtaa. Mutta siis no, toistan silti. Kirjoitin parikymppisenä tyttönä romaanikäsiksen ihmiskaupasta. Se oli ihan todella huono, hävettää, että koskaan edes tarjosin sitä kustantamoihin, mutta jostakin nämä romaanihommatkin on aloitettava. Nyt, kaksitoista vuotta myöhemmin, yksi unelmani on käymässä toteen: romaani ihmiskaupasta. Olen vihdoin kirjoittamassa kirjaa, joka kaiken lisäksi vielä julkaistaan ja vieläpä tänä vuonna, ja joka nostaa esiin ihmiskaupan. Roolit ovat kirjassa ylösalaisin ja niin pois päin, mutta pääsenpähän silti avaamaan silmiä.

Kuva: maailma.net
Miksi sitten haluan kirjoittaa ihmiskaupasta? Siksi, että en sitä kestä ja siksi, että sitä ei pitäisi ikinä olla. Ei pitäisi monta muutakaan asiaa olla, mutta ihmiskauppa on sellainen, jonka ympärillä raha liikkuu. Ja valitettavasti kaikki, minkä ympärillä raha liikkuu, on julmaa. Maailman markkinoilla tällä hetkellä huumekauppa on tuottoisinta, mutta ihmiskauppa seuraa pahana kakkosena perässä. Sitten tulee asekauppa. Nämä kolme liikuttavat niin suuria massoja rahaa ja verta, että hytisen. Miten julmaa. Miten kamalaa. Miksei voisi vain olla rauha ja rakkaus. Sitä paitsi on arvioitu, että ihmiskauppa ohittaa pian huumekaupan rahamassojen suhteen. Ihmiskaupan uhrit kasvavat valitettavasti puissa. Nimittäin köyhemmissä maissa, missä lapsia riittää mutta ruokaa ei.

Miksi haluan juuri nyt puhua ihmiskaupasta? Siksi, että on alkamassa jalkapallon MM-kisat. Katsokaas vaikka tuosta mitä siellä tapahtuu. En muista enää tarkkoja lukuja, mutta Brasiliaan on roudattu melkoinen määrä naisia ja lapsia palvelemaan jalkapalloyleisön tarpeita. Täältä Saksasta muutama miespuolinen tuttavani on menossa sinne. En tunne heitä kovin hyvin, mutta sen verran kyllä, että tiedän heidän olevan juuri sellaista yleisöä, joka menee sinne myös naisenkiilto silmissä. Mikä on kuvottavaa, kun tietää, miten asiat ovat. Ärsyttää, että tyypit sulkevat silmät ja korvat. Tekevät vain sitä mitä pippeli tykkää.

Kuva: ccassa.org
Maailmassa on arviolta n. 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria. 40 MILJOONAA. Joista about 13 miljoonaa on lapsia. Pääosa ihmiskaupasta keskittyy seksiorjiin, pienempi osa mm. elinten varastamiseen tai työorjuuteen. Kaikki seksikaupan uhrit kohtaavat vähintään psyykkistä väkivaltaa. Uhreja pakotetaan, pahoinpidellään, pelotellaan, lynkataan. Heiltä viedään kaikki toivo. Heistä tehdään kuolleita eläviä, kunnes he kuolevat joko kaupankäyjien tai asiakkaiden käsittelyssä tai pääsevät pakoon, mikä on hyvin epätodennäköistä.

Kuva: unodc.org
Välittäjät ja sutenöörit "kouluttavat" yleensä uhrinsa itse. Itä-Euroopassa naisia varastetaan kotikonnuiltaan, viedään suuriin kellaritiloihin kuin karjamarkkinoille näytille, ja sitten heitä mittaillaan, kokeillaan, pakotetaan, hakataan, alistetaan, sorretaan, haukutaan. Sutenöörit ostavat heidät, raha vaihtaa omistajaa, naiset tyrkitään mm. Saksaan, Kreikkaan, Belgiaan ja Hollantiin lukkojen taakse. Ja sitten tulevat miehet, maksavat naisten "omistajille" suuret summat, panevat minkä ehtivät ja kuvittelevat, että naiset nauttivat. Naisten on pakko hymyillä. Heidät on peloteltu ja uhkailtu rikki. Jos he eivät hymyile, heiltä hakataan hymy esiin.

Aasiassa seksiturismi kukkii erityisen retvakkaasti. Monet pedofiilit pääsevät panetuksestaan eroon matkustamalla Aasiaan ja tilaamalla lapsukaisia. Intiassa uhreja on lukemattomat määrät. Lapset ja naiset joutuvat pahimmillaan tekemään seksitöitä liukuhihnatahdilla ja kohtaamaan peräti parikymmentä asiakasta päivässä.

Kuva: themississippilink.com
Faktoja on internetin villi maailma pullollaan. Itse olen surffaillut lukemattomilla sivuilla ja teen sitä vielä paljonkin, ja tuossa alla on muutama linkki syvemmälle aiheeseen. Että jos kiinnostaa, niin siitä vain klikkailemaan ja tutkimaan. Sitä teen tässä parhaillani hiki otsalla roiskuen sillä on maailman kuumin ilma, olen pakotettu sisälle sauna-asuntoon, eikä ääni kulje. Olen saikulla, nimittäin, kun ei vain työkuntoa ole, vaikka kuinka vääntäisi, ja joudun kykkimään himassa huomisenkin. Yhyy. Yksin! Onneksi kaksi kissaa on seurana. Ja tämä tietoa pursuava maailma. Arvatkaa muuten mitä. Olen ajatellut, että maailmanympärysmatkallani haluan tehdä taas vapaaehtoisduunia. Tai jäädä jonnekin pidemmäksi aikaa töihin. Mieluiten tekisin ihmiskaupanestämisduunia. Jos vain mahdollista. Kun en vain voi vierestäkään katsoa ja sivusta seurata. En muutes ikinä voisi rakastua mieheen, joka on käynyt huorissa ja olemassa seksituristi. Eli tukemassa ihmiskauppaa. Hyi! Ihmiskaupan ovi menee kiinni vain siten, että ihmiset heräävät ja ihmistyvät. Sillä ihmiskaupasta ihmisyys on kaukana. Vain nyrkki puhuu ja raha. Saatana. (Oho, onpa kuumottava aihe kun täällä minä yltyilen oikein kiroilemaan!)


Ai niin ja tokihan suosittelen katsomaan muutaman aiheeseen liittyvän elokuvan. Lilja 4-ever kosketti minua aikoinaan aivan kamalasti. The Whistleblower on myös kovin koskettava - siinä näkyy, miten naisia kohdellaan kuin koiria ja samalla siinä kritisoidaan mm. niitä rauhanturvaajia yms. työntekijöitä, jotka ironisesti tekevät muutakin kuin turvaamisjuttuja. En muista millään yhden dokumenttielokuvan nimeä, jonka näin jo varmaan sen 10 vuotta sitten, mutta tuolla on mainio lista elokuvista ja dokkareista, jotka käsittelevät ihmiskauppaa. En muutes diggaile Lady Gagaa, mutta tuo musiikkivideo on tuossa sen takia, että siinä on ihmiskauppateema.Linkkejä tietorikkaille sivuille:

http://facts.randomhistory.com/human-trafficking-facts.html

http://www.humanrightseurope.org/2013/05/podcast-human-trafficking-in-europe-myths-and-facts/

https://www.soroptimist.org/trafficking/faq.html

http://www.unodc.org/toc/en/crimes/human-trafficking.html

http://www.ihmiskauppa.fi/

8 kommenttia:

 1. Tärkeä aihen tulevalle kirjallesi. Ja hyvä muistaa tuo nyt,kun on nuo jalkapallokisat ja niin ikäviä ilmiöitä sen ympärillä.On ihmiskaupan uhreja tännekin joutunut,köyhistä itä-Euroopan maista ,joista on lähdetty kun on luvattu töitä...ja sitten päädytty bordelliin;onneksi täällä lakeja kiristettin joitakin vuosia sitten mutta kai sellaista edelleenkin tapahtuu.Näin joku aika sitten täkäläisessa Kadonneen jäljellä .sarjan versiossa tarinan ukrainalaisesta naisesta,joka oli ihmiskaupan kautta joutunut tänne jonnekin bordelliin.Sieltä sitten eräs asiakas "osti" hänet vaimokseen tai itse asiassa vapaaksi ja ihan ok avioliitto näkyi olevan ja monta lastakin,,mutta hänellä oli ehkä onnea,sillä monella tarina voi päättyä kovinkin traagisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Israel on myös yksi maista - itse asiassa melkeinpä jokaiseen maahan roudataan uhreja. Keski-Eurooppaan Euroopassa eniten. Suurimmalla osalla, valitettavasti, tarina päättyy traagisesti :(

   Poista
 2. Aihe, josta pitää puhua ja pitää melua ja kirjoittaa kirjoja. Kiitos Pisara, kun olet urhea ja mekkaloit ihmiskaupasta. Minua kylmää asenteiden muutos, joka näyttäisi menevän suuntaan, missä sallitaan enemmän ja pidetään miesten oikeutta seksiin tärkeämpänä kuin naisten ja lasten oikeutta elämään. Euroopan rajojen avautuminen ei ole myöskään auttanut vaan sai kaikenlaisen trafiikin räjähtämään. Hirveintä on se, ettei tämä näytä koskettavan, ainakaan tarpeeksi, koska monissa maissa lakeja vain löyhennetään ja bordellit ovat kohta ihan normaali asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minuakin kylmää tämä ihmeellinen asenne- ja kehitysmuutos. Ihan järkyttävää :( Toivoisin, että aihetta nostettaisiin paljon paljon enemmän esille kaikkialla. Orjia on nykyään paljon enemmän kuin koskaan aiemmin. Valitettavasti. Ja se on järkyttävää nykymaailmassa.

   Poista
 3. Onnittelut vielä apurahasta.
  Ja olen niin iloinen, että kirjoitat ihmiskaupasta ja nostat esiin hirvittävän tärkeän ja kamalan epäkohdan. Arvostan sitä todella. Kunnioitan kovasti taiteilijoita, jotka pyrkivät nostamaan esiin asioita sen sijaan, että vaikenisivat.
  Ja kiitos myös leffavinkistä, tuota Whistlebloweria en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whistleblower on hyvin surullinen, paikoin, mutta antaa todenlaisen kuvan seksiorjien oloista - mielestäni jokaisen miehen pitäisi tuo katsoa. Samoin kuin Lilja 4ever. Ja monet muut. Toivottavasti joskus saan vielä uuden romaani-idean samasta aiheesta. Nimittäin mieltä tämä painaa :/

   Poista
 4. Mieltä painaa täälläkin. En tajua, miten joku voi nauttia tuollaisen väkivallan harjoittamisesta. Jos vain seksistä olisi kyse, niin ei siinä ketään tarvitsisi alistaa, onhan sooloseksikin keksitty.
  Hyvä, että nostit tämän asian esiin ja että tuleva kirjasikin on kantaaottava! Ihmistymistä tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmistymistä todellakin tarvitaan. Toivon, että asia nostettaisiin tapetille usein!

   Poista