maanantai 28. heinäkuuta 2014

Alussa oli kirjain, sitten sana


Luinpa tuossa eilen Hesarista jutun aloituksista. Pidemmittä puheitta ajattelin töksäyttää, kuinka omat romaanini alkavat:

"Se kaikki alkoi pienestä pyöreästä kaurakeksistä joka mahtui kerralla suuhun; Mai hurmaantui niistä, pakkasi muoviseen rasiaan miltei kokonaisen paketillisen; laittoi kannen kiinni niin että osa kekseistä mureni, sulloi rasian selkäreppuunsa, täytti vesipullon viinimarjamehulla, sujautti jalkansa kumisaappaisiin." (Silja ja Mai, ntamo, 2010)

"Minä rakastan sinua nuori mies, jonka selkää läikyttävät pienet linnut, perhosetkin, kärpästen suma, rakastan niin että kipeää tekee." (Minä rakastan sinua nuori mies, ntamo, 2011)

"Hän heräsi keskeltä merta." (Pintanaarmuja, ntamo, 2013)

"Tämän on oltava röpelöistä harhaa ja minun täytyy kirjoittaa meidät eroamaan jotta emme." (On nälkä, on jano, Into Kustannus, 2014)

Lukisittekos pelkkien alkuvirkkeiden perusteella pidemmälle? Kuinka tärkeinä pidätte alkuja? Pidän jokaisesta aloituksesta itse, tietenkin, olisihan se nyt järjetöntä olla pitämättä omista virkkeistään. Sitä paitsi olen aloittanut jokaisen kirjan kirjoittamisen yhdestä mieleen tulleesta virkkeestä ennen kuin olen edes tiennyt, mistä tarina kertoo tai mitä aion kirjoittaa. Joten alku on ollut tärkeä. Aloitusvirkkeet ovat pysyneet jokaisen kirjan kohdalla ihan niin samoina kuin ne ensimmäisen kerran olen kirjoittanut, paitsi Pintanaarmuissa. Sen aloitusvirke oli, kun aloitin kirjan kirjoittamisen aikoinani: "Sinä olet ruma, olet helvetin helvetin ruma." Virke löytyy kirjasta, melkein alusta, kyllä mutta muutos tuli matkaan. 

Mulla olisi yksi aloitusvirke taskussa. Se kuuluu juuri noin. Kuva: www.wordsonimages.com
Eräs lempialoitukseni muiden kirjoista on: "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan." Arvaattekos mikä kirja on kyseessä? 

Nyt on uusi maanantai, jälleen. Kaksi viikkoa lomaan. Jään kuukaudeksi vapaalle. Kirjoituslomalle. Suomeen tulen olemaan. Tällä viikolla ajattelen: ihan kiva sinne on tulla. Ajattelin viettää mahdollisimman paljon aikaa tärkeiden ihmisten kanssa ja lisäksi käydä vähän matkustelemassa ympäriinsä. En tiedä vielä tarkemmin, missä. Joka tapauksessa maanantai on viikon alku. Omani alkaa ihan hyvin verrattuna viime viikkoon. On lisäksi palkkapäivä. Ja kesä. Ja käsis miltei valmiiksi rutistettu. Ja nälkä. Hyvä merkki. Viime viikolla ei ollut nälkä. Oli surujen suru. Tällä viikolla on kyllä yhä mutta onneksi nälkä. Hyvä ruoka, parempi mieli. Teen jotakin överitörkyhyvää ruokaa illalla. Tanssin näppäimistöllä. Aloitan ja aloitan ja aloitan kaikkea. Hymyilen mieluummin kuin itken vaikka sisäinen minäni parkuu parkumistaan. Hyviä alkuja kaikille!

10 kommenttia:

 1. Maaria

  pistäisin tuon kysymäsi kirjan Kerttu-Kaarina Suosalmelle: Hyvin toimeen tulevat ihmiset. Ei se tietenkään siellä ole, mutta hyvin sopisi.

  Vaan teenpä vastakysymyksen:
  "tapasin onnen eilisiltana..." ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpi Anna Kareninan alku. Oi, tapaisinpa onnen jonkin sillan alla :)

   Poista
 2. Olikos se jokin venäläinen kirja?

  Ensimmäinen virke voi olla vaikuttava ja koko teosta symboloiva, mutta ei ainakaan minun kohdallani ole merkittävä lukemisen kannalta. Se on sellaista sommittelua ja viimeisilleen vietyä viimeistelyä. Samassa mielessä viimeinen virke on yhtä tärkeä. Tärkeämpi on ensimmäiset kolme sivua. Jos niiden jälkeen vielä kiinnostaa, luultavammin luen koko kirjan.¨

  Hyvää parempaa uutta viikkoa itsellesi. Syö hyvä nainen jotain herkullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Mary, on venäläinen, Tolstoita! Suosikkiromaanini. Olen syönyt paljon herkullisuuksia :)

   Poista
 3. Vetävä aloitus imaisee lukijan mukaansa jo ensimmäiseltä riviltä;))
  Upeaa viikkoa sinulle Maaria! ♥♥

  VastaaPoista
 4. Ihanaa kuulla että mieli on jo hieman parempi.Ajan kuluminen helpottaa hieman. Hyvää viikkoa ja loman odotusta.

  VastaaPoista
 5. Moi,
  olen lukenut blogiasi pitkään, sillä tekstisi on niin suloista ja erikoiseksi kiertynyttä. Kuitenkaan kirjojasi en ole lukenut, mutta aloitustesi perusteella lukisin varmasti! On aina ihanaa löytää kirjailija, joka osaa noin oivaltavasti kuvata sanoillaan maailmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, minä hämmennyn :) Kiitos Elina ja iloa kesäpäiviin!

   Poista